От 12 юли при минаване на годишен технически преглед автомобилите

...
От 12 юли при минаване на годишен технически преглед автомобилите
Коментари Харесай

Вижте в коя екогрупа попада колата ви за новите стикери

От 12 юли при минаване на годишен механически обзор колите към този момент ще се класират и в новите екогрупи, за които изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ приказва от месеци. Тъй като те обаче не съответстват с европейските стандарти, то можем единствено да предположим, в коя екогрупа ще попадне даден автомобил, по отношение на Евро стандарта, който покрива, показват от Съюза на българските автомобилисти. Причината – методът към всеки автомобил ще бъде самостоятелен, съгласно стойностите, регистрирани по време на инспекцията. Ето обаче един ориентир, направен от експертите им.



Припомняме, че локалните управляващи имат право с решение на Общинския съвет да стопират влизането на старите и цапащи коли в избрани зони на града. Това може да става и краткотрайно – в дните, когато замърсяването на въздуха е над нормата или сезонно.

От Съюза на българските автомобилисти дават отговор на най-често задаваните въпроси около нововъведението.

Какви персонални данни ще съдържа стикера и по какъв начин ще бъдат предпазени?

На пръв взор, новият стикер няма да дава доста информация, от него ще може да бъде забелязана единствено екогрупата, в която попада колата, регистрационния номер и датата на прегледа. Но стикерът е с чип, който съдържа доста повече данни. Местната власт ще има достъп само до регистрационния номер и екогрупата. Чипът обаче ще съдържа и криптирана техническа информация за автомобила, до която достъп ще имат в Министерство на вътрешните работи, пунктовете за ГТП и ИААА, допълват от Съюза на българските автомобилисти.

Ако продам колата си…?

При продажба на автомобила, предходният притежател не трябва да се тормози, че ще бъде санкциониран, в случай че купувачът извърши нарушаване. Тъй като чипът няма да съдържа никакви данни за притежателя, а те ще се откриват по длъжностен ред, то при пререгистрация, в Министерство на вътрешните работи ще попадат данните на новия притежател.

В кои градски зони няма да се позволяват коли?

Кметовете на обитаемоте места ще могат да вземат решение какъв да бъде териториалния обсег и броя на зоните, продължителността на рестриктивните мерки, и за колите от кои екогрупите ще се отнасят. Това, което е ясно е, че територията нацяло обитаемо място няма да се трансформира в зона с ограничаване.

Живея в малко обитаемо място – необходим ли ми е стикер?

Независимо къде живеете, сигурно ще получите екостикера, при явяване за ГТП след средата на идващия месец. Ако пътувате до обитаеми места, в които евентуално биха били въведени ограничавания, би било добре да се сдобиете авансово с подобен стикер. Ако не – можете да изчакате до идващото явяване в пункт за ГТП.

Как ще се реализира контрола в неразрешените зони?

За извършители ще се следи с камери, а в случай че такива бъдат открити – следват санкции. Но актуалните камери са „ слепи “ за данните от чипа в екостикера. След монтирането на спомагателни устройства, те към този момент ще могат да наблюдават както екостикерите, по този начин и за пътни нарушавания, за които ще се издава електронен фиш. Това на процедура ще разшири и спектърът от нарушавания, за които се постанова електронния фиш – освен за превишена скорост и изчезнала застраховка „ Гражданска отговорност “.

Ще нарастне ли годишния механически обзор?

Цената на ГТП се зависи напълно от пазара и всеки пункт самичък дефинира цената си. Потенциалната опция от повишаване идва от по-високата цена на стикера – към този момент с чип. От друга страна спомагателната инспекция ще изисква повече работа и време на чиновниците. На трето място идва и условието от януари 2022 година уредите в техническите пунктове да бъде свързани с електронната система на ИААА. Данните ще бъдат криптирани, а институцията ще връща удостоверение дали са покрити условията и в коя екогрупа попада транспортното средство.

Наскоро прекосих през ГТП, по какъв начин да получа стикер?

Ако следва да преминете през ГТП едвам през 2022 година, то може да получите екостикер в пункт за ГТП, откакто бъде осъществена единствено инспекцията за замърсяване.

Снимка от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР