От 12 май, денят в който служебното правителство встъпи в

...
Коментари Харесай

Студеният резерв се завърна с по милион на седмица

От 12 май, денят в който служебното държавно управление встъпи в служба,, който се ръководи от хора на ГЕРБ и Движение за права и свободи, е почнал да заплаща големи суми на няколко ТЕЦ-а, които значително дублират спрения през предходната година леден запас (плащане за стоене в подготвеност, без да се работи).

Формално се организират дневни тръжни процедури за доставка на оперативни запаси за контролиране на честотата и обменните мощности, като сумите са към 150 хиляди лева дневно. Или по милион на седмица. По проект тази скица е трябвало да започва на 1 юли, само че от държавната компания са избързали с стартирането й.

Извън това заплащане ЕСО организира и месечни процедури за аварийни монисти, по които отново се дават пари на същите централи за същите " услуги ". Сумите тук са към 2 млн. лева на месец.

Така общите заплащания, които наподобяват студения запас (като изложение са разнообразни, само че като резултат - същите) са почти 6 милиона на месец - 4 млн. лева на месец по дневните търгове и още 2 млн. по месеците. С това заплащанията надвишават доста 60 млн. лева на година, които преди се даваха за леден запас. Сега обаче и получатели са повече, въпреки.
Едно за теб, едно за мен
Въпреки поръчките за гласност и поради чувствителността на тематиката, която беше една от аргументите за антиправителствените митинги предходната година, съответните суми, които са дадени на централи не са обществени.

В отговори на Електроенергийния систематичен оператор до " Капитал " се показва, че получатели на дневните заплащания от по 150 хиляди лева са държавните НЕК и " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ", " Топлоелектрическа централа Варна " на Ахмед Доган, както и обвързваните с Христо Ковачки " Топлофикация Русе ", " Брикел " и " Топлофикация Перник ". Единствените други централи, които са регистрирани, само че очевидно не са съумели да получат средства са Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация Плевен ", които още веднъж са свързани с Ковачки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР