От 12 март 2021 г. с промени в Закона за

...
От 12 март 2021 г. с промени в Закона за
Коментари Харесай

Водомерите за топла вода с дистанционно отчитане вече са задължителни

От 12 март 2021 година с промени в Закона за енергетика стана наложително монтирането на водомери за топла вода, топломери и разпределители, които да се регистрират отдалечено.

" На процедура от тази дата, в случай че се наложи да подмените водомер за топла вода, тъй като е остарял или заради ремонт на банята да вземем за пример, то следва да извършите това с ", изяснява Милена Стоянова, шеф на , и добавя, че при избора на радио водомер за топла вода клиентите би трябвало да бъдат изключително деликатни, тъй като уредът би трябвало да може да се регистрира отдалечено от топлинния счетоводител, който обслужва етажната благосъстоятелност. Според измененията в закона отдалечените водомери, които инсталират клиентите в домовете си, би трябвало да са доставени или утвърдени от компанията топлинен счетоводител. " Този, който чете топломерите, би трябвало да може да регистрира и отдалечените водомери в постройката, с цел да се подсигуряват правилни сметки ", споделя още Милена Стоянова.

Потребителите би трябвало да съветват избора си на отдалечени уреди и водомери с топлинния счетоводител. Това ще ги защищити от риска да влагат в нов водомер, закупен от снабдител, който не предлага следващ отдалечен доклад на този апарат. Освен това цените на водомерите с отдалечено отчитане са в необятни граници и си коства клиентите да създадат изследване на пазара преди да преминат към покупка и монтаж на нов водомер за топла вода.

Най-подходящият миг за замяна на водомери, както и на разпределители, с отдалечени такива е след прекъсването на парното.

Още един положителен резултат от отдалеченото отчитане е, че при актуалните условия на пандемия и потребността от разграничаване отчитането се случва извън, т.е. без визити на външен човек в дома.

 фотография: Техем

И сега в редица домове в София и страната, обслужвани от Техем, са инсталирани към 600 хиляди водомери, топломери и разпределители с отдалечено отчитане. Тези прозорливи клиенти няма потребност да обезпечават достъп до дома си за доклад, тъй като от Техем вършат това от отдалеченост, без да влизат в хола и банята. За клиентите, които досега не са инсталирали радио уреди, законът планува наложителното поетапно прекосяване към отдалечени уреди за систематизиране на топлинната сила. Тук попадат всички топломери, разпределители и водомери за топла вода. Цените на отдалечен водомер за топла вода и отдалечен разпределител от Техем са надлежно 90 лева и 39 лева с включени Данък добавена стойност, доставка, монтаж и програмиране. Клиентите могат да създадат поръчка за монтаж и онлайн на на топлинния счетоводител.

В последните 5-6 години в София има стотици здания, клиенти на Техем, които към този момент са инсталирали разпределители по радиаторите и водомери с отдалечен доклад и са избрали да заплащат действителното си ползване всеки месец, без изравнителна сметка.

* наличие на Техем
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР