От 12 февруари нататък ще бъде истинският пик на грипната

...
От 12 февруари нататък ще бъде истинският пик на грипната
Коментари Харесай

Вирусолог: От 12 февруари ще бъде истинският пик на грипната епидемия

" От 12 февруари нататък ще бъде същинският пик на грипната зараза у нас. Съдя по това, че има известна последователност и поредност в повишението на заболеваемостта по области ", сподели за " Фокус "   вирусологът проф. Радка Аргирова. 

По думите ѝ по-строгите ограничения ще дадат резултат. " Те са единствените, които могат да бъдат подхванати. Това са по този начин наречените " нефармакологични ограничения " за предотвратяване от въздушно-капкови инфекции - посредством лицеви маски, по-често измиване на ръцете, проветряване. Неща, които не са свързани с взимане на медикаменти ", сподели още вирусологът. 

" При децата и при възрастните може да се каже, че признаците са общи, несъмнено, ще подчертаем и някои разлики. Обикновено се стартира с настинка, температура, постоянно има суха кашлица. Температурата бързо се покачва. Общо неразположение, от което най-честият признак е изнемощялост и отмалялост, мощни, тежки, от време на време сносно изразени. При децата обаче, към това може да се добави гадене, повръщане или стомашно-чревно разстройство. И това е особено изобщо за децата при инфекции. Другото, което е значително, това са болките и възприятието на мускулна уязвимост в ставите и мускулите. И всичко това приказва за симптоматиката на грип ", уточни проф. Аргирова.

Тя е на мнение, че още области ще разгласят грипна зараза. " Пикът на грипната зараза ще дефинира и какво ще бъде съществуването на вируса, който ни е нападнал тази година, тъй като нормално пикът настава с съществуването на грип вид А, по-късно ще се появи и вид Б. И там ще има болни, само че техният брой последователно ще стартира да понижава. На нас ни е известно, че появи ли се грип Б в края на епидемията, т.е. след грип А, това нормално бележи края на епидемията ", добави вирусологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР