От 12 до 21 юли 2019 година, Военноморските сили на

...
От 12 до 21 юли 2019 година, Военноморските сили на
Коментари Харесай

Българските ВМС участват с 18 кораба, 2 вертолета и 900 души в учението Бриз край Варна

 От 12 до 21 юли 2019 година, Военноморските сили на Република България организират националното военноморско обучение " Бриз 2019 " отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни членки на НАТО (от Плана на Българската войска за 2019 година). Учението се организира в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в региони, които са оповестени навреме.

Българските Военноморски сили ще вземат участие с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души персонален състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за консолидиране на силите на НАТО в Р България, Военномедицинска академия, Военна академия " Г.С. Раковски ".

В учението " Бриз 2018 " ще вземат присъединяване:

Военноморски сили на Албания с щабни офицери;

Военноморски сили на Белгия с група за проучване на плитководни региони (Very Shallow Waters (VSW) team);

Военноморски сили на Гърция с патрулен катер " GRIGOROPOULOS " и щабни офицери;

Военноморски сили на Италия с мобилен център за надзор на морския трафик;

Военноморски сили на Полша с щабни офицери;

Военноморски сили на Румъния с щабни офицери;

Военноморски сили на Съединени американски щати с 3 самолета от патрулната авиация P-8 “POSEIDON " ;

Военноморски сили на Турция с щабни офицери;

В учението вземат участие и двете непрекъснати групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората непрекъсната група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба:

- канадската фрегата " TORONTO " ;

- румънската фрегата " REGELE FERDINAND " ;

- турската фрегата " TURGUTREIS "

и Втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с четири кораба:

- италианския помощен транспортен съд “VEZUVIO " ;

- румънския базов миночистач " DIMITRIE NICOLESCU " ;

- турския минен ловджия " ENEZ " ;

- френския минен ловджия " ORION ".

Двадесет и третия “Бриз " през 2019 година продължава традицията  от предходните си издания, да се отработи междуведомственото съдействие в многонационална среда, с дейното присъединяване на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство и неправителствени и частни организации в целия развой на  обмисляне, подготовка и управление на учението. В сериалите на " Бриз 2019 " се  включват: Областна администрация Варна;        Община Варна; Български червен кръст; ИА " Морска администрация " ; Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " ; Държавно дружество “Ръководство на въздушното придвижване " ; Регионална дирекция " Гранична полиция " -Бургас; Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Варна; Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Варна; " Районен център 112 " -Варна; Регионална здравна ревизия - Варна; Център за незабавна здравна помощ - Варна; Пристанище " Варна " ЕАД; МБАЛ - Варна към ВМА (Военноморска болница); " Поддържане чистотата на морските води " АД; Басейнова дирекция за ръководство на водите в Черноморския район; " Портови флот 99 " ЕООД; " Пилотска Станция Варна - П " ЕООД; Доброволческо съдружие " Булсар " ; Съвместен координационен център за авиационно и морско търсене и спасяване; Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " – Варна.

Общо в учението ще вземат участие 11 страни с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Англия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Франция, Втората непрекъснатата група кораби на НАТО и Втората непрекъснатата група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство, неправителствени и частни организации.

Основната концепция на учението е да се увеличи оперативната съгласуемост и взаимоотношението сред Военноморски сили на участващите в учението страни посредством отработване присъединяване им в интервенция за морска сигурност в отговор на рецесия, както и да се сертифицира транспортен съд на Военноморските сили на Република България – базов миночистач " Шквал " според методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са ориентирани към рационализиране на равнището на подготовка на персоналния състав от Военноморски сили по обмисляне и осъществяване на морска интервенция в съдружен формат, по противодействието на стандартни и неконвенционални закани посредством водене на необятен набор от бойни дейности на море (борба с въздушен, надводен и подводен съперник, противоминни дейности, надзор на корабоплаването; дейности против асиметрични заплахи)  и издигане равнището на съгласуваност с държавни и неправителствени организации и институции при реакция на рецесии и отбрана на популацията, дейности при очистване на пожар на борда на търговски транспортен съд в пристанище, противопоставяне на незаконен трафик по море, взаимна интервенция по избавяне на огромен брой хора на море, ограничение на петролен разлив на море.

След прекосяване на цялостния развой на обмисляне по стандартите на НАТО, се образува Щаб и многонационално корабно оперативно съединяване. Офицер, провеждащ учението и шеф на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморски сили. Началник на Щаба на управлението на учението е капитан І сан Камен Кукуров – шеф на Щаба на Военноморски сили.

Командир на многонационалното корабно оперативно съединяване е флотилен адмирал Мален Чубенков – пълководец на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се употребява мним сюжет, който дава опция на българските военни моряци да се приготвят за посрещане провокациите на днешния ден взаимно със съюзните Военноморски сили и сътрудниците от държавни и неправителствени организации и институции.   

По време на  учението " Бриз 2019 " се организира интервенция за Морска сигурност в отговор на рецесия. Фактическите дейности се организират при следните стадии – предварителна подготовка (разкриване щаб за надзор на учението /EXCON/, идване на задграничните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и финален стадий (дискусия, анализ и разпускане на съединението.

 

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия:

На 14 юли /неделя/ 2019 година

- от 09.00 ч. до 14.00 ч. ще се проведат обичайните спортни мероприятия като надпревари по волейбол в спортната зала " Христо Борисов " на стадион Черно море; по плуване в басейн " Приморски " и изтегляне на въже на Морска гара Варна.  

- от 15.00 ч. до 19.00 ч. задграничните военни кораби, основани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещаване от жителите и гостите на града.

На 15 юли /понеделник/ 2019 година

- командирите на задграничните кораби ще се срещнат с регионалния шеф на област Варна и кмета на град Варна.

- от 13.30 до 14.00 часа е конференцията на командирите на задгранични групи и кораби в Юнашкия салон.

На 19 юли /петък/ 2019 година от 09.00 до 14.00 часа, от борда на фрегата " Верни ", гостите на учението и представителите на медиите ще имат опция да следят разнообразни епизоди от учението на море и на брега:

- " Ликвидиране на пожар на транспортен съд в пристанище Варна и евакуация на потърпевши ".

-  " Спасяване на бедстващи хора на море и битка с нефтен разлив ".

- " Оказване на подпомагане на органите на Министерство на вътрешните работи за попречване на незаконен трафик ".

- " Отразяване на асиметрични офанзиви от дребна бързоходна лодка " (FIAC).

- " Отразяване на офанзивата на въздушен съперник (ПВО на кораба) ".

- " Артилерийска пукотевица по въздушна цел ".

- " Стрелба с портативен зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел ".

- " Артилерийска пукотевица от вертолет по морска цел ".

- " Бординг на транспортен съд представляващ необикновен интерес ".

- " Отдаване на чест при среща на военни кораби на море ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР