От 12.00 ч. днес защитници на Дом Младост във Варна

...
От 12.00 ч. днес защитници на Дом Младост във Варна
Коментари Харесай

Варненци на протест в защита на Дом Младост

От 12.00 ч. през днешния ден бранители на " Дом Младост " във Варна ще стачкуват пред комплекса, напомня Moreto.net.

В четвъртък стана ясно, че на мястото на рушащия се " Дом Младост " ще бъде построен.

" Това, което съм поел като ангажимент към разнообразни организации и сдружения е, че вода в " Дом Младост " ще има и тя ще бъде налична за всички жители, за децата и хората, които са в потребност за осъществяване на рехабилитационни процедури ", съобщи при представянето на плана основният проектант Виктор Бузев.

Гражданите упорстват " Дом Младост " да се откупи от Общината и да се реновира, само че по думите на проектанта на новия комплекс постройката е рискова и това няма по какъв начин да се случи.

По време на митинга ще се състои и флашмоб " Подай вода ", проведен от фондация " Гея ".

Привърженици на минералната вода и бранители на " Дом Младост " ще се съберат, с цел да образуват жива верига за предаване на вода, да слагат символичния въпрос до кого доближава водата, както и да покажат по какъв начин минералните води не са просто запас, а богатства, които основават общности.

Всеки жител може да се включи в акцията. Необходимо е обаче да си носи бутилка, чаша или различен съд за вода, показват уредниците на акцията.

Комплексът е частна благосъстоятелност, а жители от квартала не желаят той да бъде съборен и на негово място ще бъде издигната жилищна постройка.

" Дом Младост " е първият спа център в България и единствените басейни за рехабилитация във Варна, показват уредниците на митинга.

Исканията са им Община Варна да откупи частния парцел, да го реновира и всички жители да имат опцията да се възползват от това, което природата е дала - лечебната минерална вода.

" Моля Ви, дано бъдем съпричастни към нещо издигнато с парите на нашите татковци и майки; към минералната вода, която лекува деца и възрастни и всички плажуващи ", молят уредниците.

Припомняме, при започване на юни предходната година бе проведен първият митинг. Тогава стана ясно, че на наемателите в обекта са им изтекли договорите за наем и притежателят е наредил площите да бъдат освободени, а повода е, че има планове за срутване на комплекса с басейни и създаване на нова постройка.

Сред протестиращите бяха наематели, треньори по плуване, рехабилитатори, представители на спортни школи, родители, жители на квартала.

Според жителите на квартала плувен комплекс " Приморски " не е аналог на " Дом Младост " защото там се водят тренировки от спортните клубове и свободният достъп за жители е мощно стеснен.

Освен това плувният комплекс " Дом Младост ", чиито басейни работят целогодишно са с топла минерална вода, и са единствените подобаващи за рехабилитация и деца със специфични потребности във Варна. Според треньори те са и единствените подобаващи за образование на дребни деца по плуване.

Според община Варна " Дом Младост " в никакъв случай не е бил общинска благосъстоятелност, а към средата на предходната година в общината не е постъпвало заявление за градеж.

Тогава от Община Варна оповестиха, че сондажът за минерална вода се води към активите на Басейнова дирекция Черноморски район и не е предаден за стопанисване, ръководство и употреба в Община Варна.

По данни от имотния указател от 2005 година парцелът е благосъстоятелност на " Винком " АД (по настоящем " Терис Къмпани " ). По късно парцелът е продаден на " Феста Холдинг " АД.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР