От 11 дни, в палатков лагер до парламента, майки на

...
От 11 дни, в палатков лагер до парламента, майки на
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания: Ако не върнат Бисер Петков, организираме протест за оставката на кабинета

От 11 дни, в палатков лагер до Народното събрание, майки на деца с увреждания желаят законодателни промени от ръководещите, с цел да може да отглеждат децата си и да имат право да работят или не.

След вчерашната оставка на обществения министър Бисер Петков, майките и техни поддръжници написаха в обществените мрежи: “Оставката на министъра, в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият досега, който ни сподели че работи с нас, и който съвсем приключи най-важното наше искане за закон за персоналната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!! “

За мен Бисер Петков е изкупителна жертва, само че не съм сигурен, че това е вярно, заяви пред БНР депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев.

„ Аз в лицето на Петков видях човек, който желае да свърши работа и който се от самото начало се опитваше. Друг е въпросът е, че в този момент Борисов може да има някакъв още по-добър вид. За мен значимото е най-после да има резултат, само че няма да е елементарно, тъй като целия проблем не е в общественото министерство, а във финансовото. Важното е да не се окаже, че най-после цялата политическа класа сме безпомощни пред проблем, който е решен на процедура в огромна част от Европа “, посочи той.

Кутев беше безапелационен, че решенията зависят от държавното управление, а освен от обществения министър: „ Там би трябвало да се намеси здравният министър, финансовият министър, което значи, че би трябвало да се намеси и министър-председателят. Без неговия персонален ангажимент, нещата няма да станат. Това, което виждам в този момент с Бисер Петков е измиване на ръцете на премиера “.

Според депутата, след оставката на обществения министър има два хода – или министър председателят да се заеме персонално с въпроса и назначавайки нов министър ще му даде правилните инструкции и ще му помогне, или ще сложат човек, който занапред ще стартира да се учи.

Бившият обществен министър и настоящ шеф на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков съобщи изрично, че най-горещият стол в цялото държавно управление е този на обществения министър: „ Общо взето това е боксовата круша на Министерския съвет. Това са хората, които знаят проблемите и знаят, че не всичко може да бъде решено. Това повлия в съответната обстановка “.

Нейков дефинира Бисер Петков като извънреден експерт: „ Той от извънредно доста години работеше в областта на общественото обезпечаване – една от най-сериозните сфери, само че за зла врага пристигна в МТСП в обстановка, в която резултатът от рецесията се демонстрираше все по-силно. Много от хората, които чакат нова обществена политика към този момент им се беше изчерпало търпението и започнаха един след различен спорове. Всичко това малко или доста въздейства върху индивида, който би трябвало да носи този товар върху гърба си “.

Според някогашния обществен министър, екипът на министър Петков е знаел какво би трябвало да се прави, макар че за специалистите в сферата е изглеждало, че общественото ведомство няма поддръжка в държавното управление: „ Бяха почнали доста значими промени. Само за няколко месеца бяха направени Закон за обществената стопанска система, подготвяха се и нов Закон за обществените услуги, нов Закон за хората с увреждания. Това са мъчителни тематики, които трябваше да бъдат решавани. Само че моето усещане е, че този екип нямаха политическа поддръжка “.

Нейков съобщи изрично, че който и да е новият министър на труда и обществената политика ще му би трябвало време, с цел да навлезе в работата: „ А при тази обстановка в обществената сфера е доста рисково за нови спорове. Затова чисто управнически би било най-добре да е човек от вътрешната страна от системата, който незабавно в придвижване да влезе в дилемите и да стартира да ги взема решение. “

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР