От 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за

...
От 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за
Коментари Харесай

1000лв. глоба за агресивни кучета, разхождани без каишка и намордник, иска ГЕРБ

От 100 лева на 1000 лева да скочи глобата за притежатели на нападателни кучета, които ги извеждат без мотив и намордник. С 500 лева да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци. А 300 лева да е глобата за притежатели на кучета над 5 кг, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

Това плануват промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, импортирани от депутати от ГЕРБ през днешния ден. Досега всички наказания за сходно държание бяха 100 лева

Повод за иницииране на смяната става трагичния случай край село Владо Тричков в Искърското дефиле, където нападателни кучета нахапаха и убиха млад мъж.

За да се обхване и този проблем, депутатите от болшинството оферират и смяна във формулировката на текстовете. Вече ще се глобяват и хората, които свободно пускат домашните си любимци. Вносителите показват, че при събитията във Владо Тричков притежателят в действителност не е извел животните си без каишка, а ги е пуснал свободно и не е обезпечил гаранции, че те няма да изоставен собствеността му.

Домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и отвън урбанизираните територии. А също и когато се употребяват за лов, в случай че биват обучавани или вземат участие в надпревари.

Вносителите означават, че " агресивността при кучетата може да се дефинира като деяние, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно ". За агресинво държание се счита в това число ръмжене, разкриване на зъбите и други по-сериозни положения като хапане и скъсване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР