От 100 кутии изпушени цигари в България между 2 и

...
От 100 кутии изпушени цигари в България между 2 и
Коментари Харесай

Агенция Митници: Всяка трета цигара в този български град е нелегална

От 100 кутии изпушени цигари в България сред 2 и 3 са незаконните. Последните данни сочат, че през последното тримесечие на предходната година 2,6% от изпушените цигари са били незаконни, т.е. без български бандерол. Голяма част от тях са импорт от други страни или безмитни. Резултатите от това проучване са на база открити изхвърлени кутии цигари.

И в случай че в по-голямата част от страната едвам 2/3 от 100 изпушени кутии цигари са без български бандерол, има един град, в който съгласно данните всяка трета цигара е от по този начин наречените незаконни.

Свиленград е единствено на десетина километра от турската граница и евентуално точно поради това е първи в класацията за консумация на контрабандни цигари. " Едно от обясненията е, че Свиленград е покрай границата, идват много туристи, градът е атрактивен, допустимо е тези цигари да идват от Турция от хора, които са решили тук да почиват ", споделя пред NOVA Диана Маркова от Агенция " Митници ".

Всички в Свилевград знаят, че в случай че изискат ще намерят по-евтини цигари без български бандерол. " Те в целия свят са идентични отпадъци. Никъде няма качествени. Един другар от Америка донесе, качеството е същото ", показва Петър Сарандев.

Ангел е търговец на цигари. Казва, че когато се затегне контролът по границата, продажбите внезапно се подвигат. Имало обаче клиенти, които държат да пушат цигари без бандерол. " Дават поръчка на такси да им купи цигари и потегля да обикаля индивида, с цел да търси цигари без бандерол. След това заплаща 5 лв. и сметката, най-после му излиза 10 лв. с таксито, обаче държи цигарите да са без бандерол ", изясни търговецът на цигари Ангел Ангелов.

А тези по-евтини цигари нормално влизат у нас от Турция посредством по този начин наречената " куфарна търговия ". " Това е метод някои хора да си изкарват препитанието, макар рисковете, че на митницата ги хващат и им ги взимат ", сподели Господин Тонев, клиент.

Господин пуши повече от половин век. Купува си цигари от магазина, тъй като макар, че са нездравословни за здравето, счита, че има повече надзор при формалните производители. " В града има контрабандни цигари, съвсем съм сигурен, че има метод да ги внасят, малцинството нормално се занимава ", добави той.

Цигарите за елементарните пушачи в региона идват точно посредством " куфарните " търговци в дребни количества. Големите колета, които са залавят на границата, са с дестинация Западна Европа. " Повечето случаи контрабандните цигари имат турски акцизен бандерол. Но ги укриват, с цел да не бъдат декларирани, да се спестят акцизи и налози и да ги пласират в Западна Европа, защото там цените са много високи ", добави Маркова.

Последна мода в укриването са мебелите, а за миналата година от Агенция " Митници " са задържали близо 100 милиона незаконни цигари.

Въпреки, че позволеният импорт от Турция е единствено две кутии на човек, постоянно " куфарните " търговци пробват да вкарат по няколко стека за търговия. Същата била обстановката и в Гърция, споделя Константин, който пък си купува цигари от България. " Аз пуша гръцки марки, само че закупувам от България. В Гърция са 4 евро, а тук - 6 лв. ", сподели Константин Теохаридис.

А част от свиленградчани се засягат от отрицателните статистики за района. " От 30-40 години за всяко нещо, за всяка контрабанда, в Централна България са се научили да упрекват Свиленград ", съобщи Трифон Тодоров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР