От 100 до 500 лева ще струва техническият паспорт, който

...
От 100 до 500 лева ще струва техническият паспорт, който
Коментари Харесай

Дават ни на ЧСИ, ако не платим за паспорт на апартамента

От 100 до 500 лв. ще коства техническият паспорт, който би трябвало да има всяко жилище до 2022 година Собствениците, които откажат да платят, може да бъдат дадени на частен правосъден реализатор (ЧСИ). Това се постанова, защото обследването на постройките е наложително и в случай че има отвод за заплащане, съответната община ще поеме разхода, само че по-късно ще си търси парите по правосъден ред, написа.

 Готвят основни промени на Търговския закон: промяна Виж още
Освен за обследването на персоналния им парцел притежателите ще заплащат и по 0,80 ст. на кв. м на локалната администрация, с цел да прегледа документите им, които са задължени да изготвят.

Те ще се издължават както за жилищата си, по този начин и за идеалните елементи т.е. за цялата разгърната повърхност.

Сумата, която ще се заплаща за издаването на механически паспорт, ще бъде за обследването и издаването, а размерът ще се дефинира от размера на жилището, като средствата са единствено за издаване на механически паспорт, само че не и за поправки.

Затруднения със събирането на сумите за паспорта ще има и тъй като има доста празни по разнообразни аргументи жилища.

Паспортизацията на постройките се отсрочва доста години, само че крайният период към този момент е пристигнал. Строените след 2015 година имат механически паспорт по-старият сграден фонд обаче не има този документ.

" Нормативите преди 1980 година не са претендирали такива калкулации. Затова законодателите вземат решение, че постройките, строени тогава, автоматизирано получават позитивна оценка. В тази връзка Българска академия на науките прави лично проучване за сеизмичен риск ", изясни пред Bulgaria ON AIR инж. Мария Яковлева от Българска академия на науките.

От академията са дали няколко насоки по какъв начин може да се извърши цялостната паспортизация на постройките, като част от тях са за публично-частно партньорство при паспортизацията.

Идеята на техническия паспорт е да се опише в него всяка детайлност от парцела, както и техническата характерност на постройката като цяло. Принципно срокът на валидност на панелите е 60 години и той изтича за най-старите от тях, строени през 60-те години.

Специалистите обаче считат, че този период не е безапелационен. Нито блоковете ще паднат, нито някой ще отнеме собствеността на хората, само че детайлното проучване ще извади нередности и недостатъци, които евентуално съществуват. Така ще се подсигурява, че постройките са оптимално безвредни.

Единици са старите жилищни кооперации с публикуван механически паспорт, а през тази година процесът би трябвало да бъде приключен. В същото време обаче има и публични здания, за които такива документи към момента не са издадени, по този начин и за тях ще би трябвало да се задейства обследването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР