От 10 юни 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи

...
От 10 юни 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя изложбата Паралелно“

 От 10 юни 2020 година Арт Галерия Ларго ще показа двама обичани варненски създатели – Лора Маринова и Димитър Борисов с галерия – живопис " Паралелно “. Дъщерята на Янко Маринов участва непрестанно в изложбените салони на галерията, има три независими изложения – живопис в " Ларго “, тя е един от художниците на десетилетието на галерията. Нейният брачен партньор Димитър Борисов взе участие в няколко емблематични плана на галерията в годините. Двамата имат седем взаимни изложения в България и в чужбина, тъй че този формат на изява е добре прочут за тях. Интересното в сегашния план е, че той има ретроспективен темперамент за Димитър Борисов. Докато Лора Маринова се показва единствено с произведения, особено рисувани за изложбата в " Ларго “, то спътникът ѝ в живота демонстрира картини от близо 40 години креативен път. Представяйки своя брачен партньор Димитър Борисов, Лора разказва неговото присъединяване в изложбата по този начин:

" Митко показва четири свои разнообразни стадия в живописта. През първия интервал той е художник в Девня. Неговото ателие е гостоприемно за другари, за сътрудници от Варна и известни софийски художници, които идват, с цел да " дишат девненски въздух “. " Да усетят пулса на времето “ – както се споделяше тогава.

Млад и въодушевен, Димитър основава към себе си кръг от по този начин въодушевени художници- самодейци, с които провежда няколко изложения. Самият той рисува всичко- от мощните форми на девненските фабрики до артистичния интериор на ателието си, до интимните натюрморти с мирис на море, обгърнати в тишина. Този интервал се отличава с топлота и компактност на багрите, с юношески обсег. Може да се приказва и за леко въздействие на Ренато Гутузо- в тези години обичан художник на Димитър.

От края на 1982 година той е към този момент художник- декоратор във Варненската опера. Светът на декорите и " театралният въздух “ сигурно трансформират светоусещането му. До 1990 година неговата живопис основно минава през два къси стадия: сдържани, съвсем монохромни тоналности, освобождение на композицията от ненужното и вглеждане в значителното и още веднъж завръщане към звучността на цвета и към пастозното полагане на боята, към нарушение на ограничаващите свободата очертания. Въздухът вибрира, формата се разпада. Погледът на художника се реалокира от камерните интериори към естествените форми, които го впечатляват със своята вътрешна мощ и вещественост.

Четвъртият интервал (от 1990 година насам) може умерено да се назова " завръщането на Аркадия “- митичната страна на невинността и щастието. Между другото по този начин беше посочил своята галерия преди години Милко Божков. Всеки има своята Аркадия. Това " завръщане “ при Димитър се отключва в детството на щерка му Анна. Той става за трети път татко и като че ли по нов метод стартира да гледа на света- с чисти детски очи. Този свят още веднъж е разноцветен и хубав. В неговия център са безконечните Тя и Той- влюбени, загледани в небето и в душите си. Доверчиво пристъпваме в този идиличен свят и се вслушваме в мъдрата тишина.

И имаме вяра, че нашият свят може да е по- добър. “

Картини на Димитър Борисов от четирите стадия на неговото творчество ще забележим в актуалната галерия. Това е изключително забавно и въздействащо за фена, тъй като той може да направи едно пътешестване във времето през очите на художника, да наблюдава неговото развиване и да усети неговата смяна.  

С изключение на една показвана картина, Лора Маринова се показва в актуалната галерия единствено с нови произведения, част от тях от два нови цикъла картини: " Истории от порцелан “ и " Каприйски видения “. За своята изява Лора Маринова споделя:

" Не съм привикнала да приказвам за себе си съществено. Но в случай че се постанова, бих споделила следното: Родена под знака на Близнаци, аз съм спорна (заради няколкото същности, които се борят в мен) и непостоянна (заради разнообразието, което ме привлича).

В изкуството (нямам поради моето занимание) с идентична мощ ме покоряват драматизмът и лиричността, бруталната мощност и нежността, светлите мажорни акомпанименти и деликатните минорни въздишки.

Самата аз съм си избрала посока, към която ходя. Понякога споделят, че в моите картини има лъх от импресионизъм. И тъй като обичам да съм харесвана (ако би трябвало да съм честна)- най- постоянно работя в този дух. Но имам епизодични " увлечения “ в търсене на други способи да изразя себе си. Изчиствам формата или пък се вглеждам в детайлите, укротявам мазката и звучността на цвета и диря сюжети, посредством които да опиша за моя свят. “

Лора Маринова и Димитър Борисов преплитат своите животи в една обща орис и споделят една обща пристрастеност – пристрастеността към изкуството.      Двамата художници близо 40 години разделят многоцветната палитра на живота и сладката заблуда, че това е вечно. Всеки от тях със собствен личен път и собствен личен свят, редом на другия до себе си. Но тези паралелни светове от облици, мисли, желания и хрумвания постоянно се преплитат, припокриват, с цел да основат един нов свят на обща страст и пристрастеност. А този успореден път на двамата художници като създатели намира пресечна точка в общата им орис и житейски път.              

Очакваме ви на откриването на изложбата с присъединяване на художниците на 10 юни, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 30-ти юни. Повече фотоси на творбите вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.

Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 година във Варна. През 1977 година се дипломира в Националната художествена академия в София, със компетентност “Сценография ". От 1977 до 2002 година е поредно сценограф и основен художник на Варненската опера. От 1985 година е член на СБХ. Лора Маринова има осъществени над 60 сценографски плана, като за балетния театър “Анна Каренина " получава премия “Варна " като част от наградения колектив. Има две номинации за живопис в влиятелния конкурс “Национални награди Алианц България " (2008 и 2010 г.). Тя е притежател на Награда на изложба Графит за изцяло творчество (2014), Награда Варна за високи достижения в региона на изобразителното изкуство (2017), Награда " Художник на десетилетието 2008-2018 “ на изложба Ларго (2018). Лора Маринова има пет независими изложения, три от които в изложба Ларго (2011, 2013 и 2015 г.). Нейни платна са владеене на частни колекционери в България, Италия, Англия, Франция, Холандия, Германия, Съединени американски щати и Канада. Има издадени две стихосбирки " Ноктюрно в до минор “ (2016) и " 65  обръча “ (2019). Живее и работи във Варна.

Димитър Борисов е роден на 4 април 1946 година в гр. Търговище. От 1969 година е член на групата на варненските художници. Животът го среща с професор Васил Вълев, който усетил заложбите му – го насочва към живописта. От 1969 до 1981 година работи като художник в гр. Девня. От 1982 година до 2010 година работи като художник-декоратор във Варненската опера. Редовно взе участие в общи изложения на варненските художници. Съвместно със брачната половинка си Лора Маринова провежда 7 изложения – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. Носител е на премия Варна за високи достижения в региона на изобразителното изкуство (2017). Живее и работи във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР