От 10 години лишаване от свобода до условна присъда –

...
От 10 години лишаване от свобода до условна присъда –
Коментари Харесай

От 10 години затвор до условно наказание искат за Доков

От 10 години отнемане от независимост до условна присъда – това предлагаха страните в процеса против бивщия надзорник Георги Доков, изправен през днешния ден пред съда за злополука, при която почина на място 16-годишен велосипедист.

Той изиска от магистратите процесът против него да се води по съкратеното разследване. Призна всички обстоятелства от обвинителния акт и се съгласи самопризнанията му, както и събраните досега доказателства да бъдат употребени и в правосъдната фаза, без да се викат очевидци и да се търсят нови доказателства.

Прокурор Димитрия Ганчева напомни, че на 30 август към 20,40 часа тази година на пътя от Сарая към Ивайло Доков е карал персоналната ки кола под влияние на 1,56 промила алкохол. Това му е попречила да се съобрази с пътните условия и понижената видимост. Движел се е с 65 км/ч. Настигнал група колоездачи и блъснал смъртоносно един от тях – 16-годиишния Станислав, чийто велосипед е бил отчасти в тревата край пътя. Ганчева посочи високата доза алкохол като отегчаващо виновността събитие, като добави, че в случай че не е бил толкоз пийнал, мъжът е можел да реагира по-адекватно с рисково прекъсване или избавителна маневра, само че не го е направил. Тя обаче регистрира като смекчаващи виновността условия положителните характеристични данни на Доков, направените признания и опита му да окаже първа помощ на тежко раненото момче след конфликта.

За гибел по несъобразителност плануванаъа наказване е от 3 до 15 години затвор. Ганчева предложи да бъдат наложени 7 години, като поради съкратеното разследване да бъдат редуцирани с една трета.

Адвокат Румен Петков като представител на родителите на момчето в качеството им на частни обвинители изиска най-малко 10 години отнемане от независимост. По думите му няма доказателства, че при оказването на помощ детето е било още живо. Юристът оспори и изказванието, че срещуположен автомобил е заслепил надзирателя – съгласно показанията на децата не е имало подобен. Петков означи, че обвиненият има 9-10 по-стари нарушавания, за които е наказван. През 2012 година също е правил злополука, която обаче не е била закононарушение, при инспекция е отказвал да го тестват с дрегер, хващан е да кара, без да си носи книжката или наложителната застраховка. Това е подбудено от възприятие за безотговорност, акцентира юристът.

Колегата му Кръстьо Кърпаров, бранител на обвинения, акцентира, че всичките му санкции на пътя са с изтекла отминалост. Три от тях са по предходен закон. Първото е за нарушен режим на светлини, второто – като пешеходец, третото – за завой назад на неразрешено място. Следващите били административни. Адвокат Кърпаров съобщи че произшествието е съпричинено, защото децата били без светлоотразителни жилетки и светлини на колелата. Накрая уточни правосъдна процедура, при която за сходно закононарушение е дадена условна присъда и изиска по-малко наказване за клиента си даже от посоченото от прокурора.

И хиляда години да му дадете, няма да ми върнете детето, съобщи пък бащата на Станислав – Иван Стоянов. Искам Доков да понесе цялата тежест на закона, въпреки че и по този начин след време той ще излезе и отново ще кара пийнал. Искам да ми върне предходния живот, тъй като моето дете е в гроба!

Очаква се всеки миг магистратите да произнесат присъда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР