От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен,по инициатива

...
От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен,по инициатива
Коментари Харесай

XXV Национален фестивал на детската книга в Сливен

От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен,по самодейност на Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и други, ще се организира XXV Национален фестивал на детската книга – единственият конгрес в България отдаден напълно на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространяване и  четене в цифровата ера.

Наред с многочислените прояви, които се провеждат в границите на фестивала, за провокиране въображението и творчеството на децата и младежите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и Национален книжовен конкурс и Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои.

Национален книжовен конкурс

          Темата на Националния книжовен конкурс е “От другата страна на вълшебното огледало ”. В състезанието могат да вземат участие деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разграничени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да показа до 2 литературни произведения /разказ, приказка, стихотворение/ особено основани за състезанието. Творбите да са с размер до 5 общоприети компютърни страници /60-66 признака на ред, 28-30 реда на страница/ и да бъдат изпратени на e-mail в електронен тип.

          Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни творби ще бъдат издадени в алманах.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специфична гала в дните на XXV Национален фестивал на детската книга.

          Творбите за състезанието, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), обитаемо място, учебно заведение, клас, домакински адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail:  [email protected]

Краен период за изпращане на творбите: 12.03.2023г.

Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои.

В рамките на  XXV Национален фестивал на детската книга –Сливен, 10-12 май 2023г., ще се организира и Дванадесети Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои. В състезанието могат да вземат участие деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разграничени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да показа до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35см.и да дават отговор на условията за куклен спектакъл.

Компетентно жури ще оцени творбите.Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специфична гала в дните на фестивала.

Куклите за състезанието, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), обитаемо място, учебно заведение, клас, домакински адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат  на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев ” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни ”

За Националния конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои

Краен период за изпращане на куклите: 03.04.2023г.

Куклите на участниците в състезанието не се връщат. С тях ще бъде уредена галерия, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на обичани литературни герои организиран в Република България „ Сава Доброплодни ” – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се любуват, както на доста и забавни кукли, по този начин и на смайващото и многообразно майсторство на техните основатели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР