От 10 до 100 евро подкупи са вземали арестуваните митничари

...
От 10 до 100 евро подкупи са вземали арестуваните митничари
Коментари Харесай

Митничарите на Калотина пускали дрога и мигранти срещу подкуп

От 10 до 100 евро подкупи са вземали задържаните митничари и граничари на Калотина от водачите, които минават през браздата. Таксата била определяна на око, а критерият най-често бил какъв брой е безценен автомобилът. Съмнителните също били "облагани " солено и постоянно.
Митничарите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които би трябвало да охраняват държавната граница със Сърбия, работили дружно и подмолно.
Митническият пункт е бил безусловно продънен в последните месеци. През него без щателни инспекции и в двете направления минавали леки коли и тирове. Зачестили и случаите, когато сръбските митничари и служители на реда хващат дрога в коли, които идват от България. Заловени у нас опиати също са прекосявали през Калотина, настояват осведомени с следствието.
Има данни, че задържаните над 30 души са пускали против възнаграждение и бусове с бежанци към Европа. Разследването на Специализираната прокуратура, "Вътрешна сигурност " и антикорупционната комисия е подплатено със специфични разследващи средства. Някои от арестуваните показали забележително финансово положение, което не дава отговор на заплатите им.
Началникът на митническия пункт е измежду арестуваните по време на интервенцията, както и цялата промяна, която е била на работа в четвъртък вечерта. Арестувани са и доста гранични служители на реда, някои от които не са били на работа по време на интервенцията на службите.
"Става дума за пари, а не за някаква натурална замяна ", сподели основният прокурор Иван Гешев, който отиде на място. По думите му организацията на уличените в корупция униформени е извънредно огромна. Заедно с Гешев на Калотина дойде основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.
"Положителното е, че успяхме да опазим всичко в загадка и реализацията е реалност. Разследването продължава. Наблюдаващите прокурори ще преценяват на кого и какви обвинявания да издигнат. След всяка интервенция ставаме все по-добри ", разяснява той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР