От 10:30 българско време започва изслушането на кандидата за еврокомисар

...
От 10:30 българско време започва изслушането на кандидата за еврокомисар
Коментари Харесай

Две комисии в ЕП препитват българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова

От 10:30 българско време стартира изслушането на претендента за еврокомисар Илиана Иванова. Тя би трябвало да заеме мястото на Мария Габриел с сектор нововъведения , научни проучвания, просвета, обучение и младежта. Тя го освободи през май откакто стана заместник-министър ръководител и министър на външните работи.В белгийската столица е и нашият сътрудник Софи Цветкова която включваме от Брюксел.

Иванова ще бъде изслушана пред две комисии – по индустрия и енергетика и по просвета и обучение. Въпросите към нея ще са от друго естество – от каква е нейната ангажираност по ресора, за който би трябвало да дава отговор, по този начин и предвид на ползите на Европейски Съюз.

Ето и коя е Иванова:

Четвъртата номинация за български еврокомисар -  Илиана Иванова е с богат опит в европейските структури. Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 до 2012г. Заема редица основни длъжности, измежду които заместник-председател на комисията по бюджетен надзор и на специфичната комисия по икономическа, финансова и обществена рецесия.

От 1 януари 2013 година е член на Европейската счете палата. След като Мария-Габриел предварително освободи поста си, с цел да взе участие в постоянното държавно управление, позицията ни в Европейска комисия остана свободна. За комисар бяха издигнати двама претенденти -  Даниел Лорер от Политическа партия и Илиана Иванова от ГЕРБ, а ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен реши, че Иванова е по-подходящият претендент за поста.

 
България предложи две кандидатури, само че едната беше тъкмо това, което комисията очакваше - това беше преди всичко жена, тъй като Урсула фон дер Лайен, ръководителя на комисията упорства за паритет в границите на колежа на комисарите сред мъж и дами, а също по този начин тя е човек, който е доста добре прочут в Брюксел.
Георги Готев, публицист

Илиана Иванова наследи ресора на някогашния еврокомисар Мария Габриел - нововъведенията, научните проучвания, просвета, обучение и младежта, основен сектор, с огромен финансов запас, тясно обвързван с бъдещето на Европа.

 
Аз бих желал тя да направи това, което Мария Габриел не съумя. Поради обстоятелството, че това е един тежък и сложен портфейл огромни елементи от нейната работа бяха поети от други по-старши еврокомисари, в случай че Илиана Иванова успее да се наложи като престиж - тези тематики са мои, по тези тематики аз ще давам отговор, в случай че тя успее това да направи, това би било доста добре.
Георги Готев, публицист

" Това са очите и ушите на на една страна-членка, изключително на една нова страна-членка като България. Никой няма повече информация за това какво става в Европейски Съюз от съответния комисар и чакам да има един порядъчен контакт сред българския еврокомисар и българския министър председател ", споделя още Готев. 

Ако номинацията й бъде утвърдена, кандидатурата й ще бъде гласувана в пленарната зала през първата пленарна седмица на Европейския парламент, което ще е идната седмица.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР