От 1 юни стартира четвърта поред кампания на държавата за

...
От 1 юни стартира четвърта поред кампания на държавата за
Коментари Харесай

Държавата ще купува частни гори за 2 млн. лв.

От 1 юни започва четвърта подред акция на страната за закупуване на частни гори, като отделеният запас този път е близо 2 млн. лева Това заяви Министерството на земеделието и храните.

Подобни начинания е имаше през 2016 година, 2020 година и 2021 година По време тези три акции са финализирани покупко-продажби за закупуване на общо 832 парцела частни парцела в горски територии с обща повърхност 4253 дка , на обща стойност 3.168 млн. лв., се споделя в известието на земеделското министерство .

Изкупуването на частни гори ще се прави от 6-те държавни горски предприятия на конкурсен принцип по новоутвърдени правила .

Целта на актуалната акция, както и на предходните, е посредством присъединение към държавните гори на дребни горски парцели, чиито притежатели нямат опция или предпочитание да ги стопанисват и да се грижат за тях, да се обезпечи целогодишно поддържането на здравословното положение на горите и опазването им похищения, пожари и други неподходящи въздействия.

На закупуване подлежат горски парцели, намиращи се в непосредствена непосредственост до държавни горски територии, като оптимално допустимата повърхност на обособен парцел е 30 дка.

Новите правила

С оглед да се закупят повече дребни по повърхност парцели, новите Правила разрешават до класиране да се позволен повече от един поземлени парцела, чиято сумарна повърхност надвишава 30 дка, препоръчани за продажба от еднакъв притежател или едни и същи съсобственици, при изискване, че са изпълнени всички нужни условия на Правилата и че парцелите са оценени с идентичен брой точки.

Освен това като аршин във връзка с поземлените парцели се вкарва съществуването на обща граница с линейна недървопроизводителна повърхност (горски авто път или просека), директно отделяща парцела от горски територии- държавна благосъстоятелност.

Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени парцели в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или подмяна през последните 3 години , считано към датата на пускане на приема на документи.

Консултации

На интернет страниците на 6-те държавни предприятия и техните териториални поделения (държавните горски и държавните ловни стопанства) ще бъдат оповестени телефони на виновните чиновници, които ще съветват притежателите по отношение на попълването и подаването на нужните документи, тяхното разглеждане и класиране на разнообразни стадии от процедурата.

На електронните страници на предприятията може да бъде открита и информация по общини за единичните цени на 1 декар, на които са подписани контракти за закупуване на горските парцели.

Заявления от притежатели или упълномощени от притежателите лица могат да се подават до 15 септември 2022 година , както на място в съответното държавно дружество и държавно горско/ловно стопанство по местоположение на парцелите, по този начин и посредством пощата или по пощальон.

Правилата за закупуване на горски територии може да намерите на:.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР