От 1 юни ще се увеличат обхватът и размерите на

...
От 1 юни ще се увеличат обхватът и размерите на
Коментари Харесай

Увеличават се обхватът и размерите на социално подпомагане от 1 юни


От 1 юни ще се усилят обсегът и размерите на обществено подкрепяне, разгласи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. 

Промените ще се случат след признатото през днешния ден от служебното държавно управление разпореждане за промени в Правилника за използване на Закона за общественото подкрепяне. „ С тези промени се реализира завършването на законовата промяна и промяна в региона на общественото подкрепяне “, изясни Лазаров. 

„ Ще бъде уголемен обсегът на лицата, които биват подпомагани. До този миг това са към 35 000 души средномесечно. С нарастването ще станат към 45 810 души, което е значителен растеж единствено за тази година “, добави още той. 

Лазаров увери, че Агенцията за обществено подкрепяне е подготвена за смяната, която ще влезе в действие от 1 юни тази година.  

„ С измененията се обезпечава по-висока степен на обществена протекция за повече български жители “, увери министърът на труда и обществената политика. 

Линията на беднотия като основа за установяване на общественото подпомагане 

Лазаров обясни какви са част от ограниченията, написани в новия устав. „ Определя се границата на бедността като основа за установяване и на правото, и на размерите на обществените помощи. Разбира се, основан е и механизъм за постоянна актуализация на обществените помощи. Това се реализира откакто границата на бедността е сложена в основата на общественото подкрепяне “, изясни той. 

„ Разширяването на кръга от лицата, подпомагани от системата за обществено подкрепяне, се реализира с две цели – слагането на границата на бедността в изискванията за приемане на съответните помощи, а въпреки това - с облекчение на достъпа до обществени помощи. Предложенията, които бяха подкрепени, са свързани с понижаване на периода за наложителна непрекъсната регистрация в бюрата по труда. От шест месеца този период е понижен на три. Намалено е и количеството на общественополезния труд от 14 дни по четири часа на ден на 40 часа месечно. Намалени са и периодите при още един отвод при полагане на общественополезен труд “, добави още той. 

Лазаров увери, че всички промени ще имат за краен резултат увеличението на броя на хората, ползващи обществени помощи. 

Облекчаване на ограничаващите условия

По в този момент настоящото законодателство, в случай че лица, кандидатстващи за обществени помощи, имат деца, които не посещават постоянно учебно заведение или не са взели участие или изпълнили рекомендациите на здравните управляващи за наложителните имунизации и прегледи, отпадаха от подпомагането. В момента се планува лицата да могат да употребяват обществени помощи, само че с сведен размер на помощта. Облекчават се и ограничаващите условия за допускане на обществено подкрепяне според от притежаваните парцели, по думите на Лазар Лазаров. 

Нов тип помощи

„ Дава се право на месечна целева помощ в размер на линията на беднотия, предопределена за лица, които са навършили 18-годишна възраст и напущат обществените услуги от резидентен вид, с цел да могат да покрият своите първични разноски, свързани с установяването им и самостоятелния живот “, разгласи още той. 

Лазаров заяви и за смяна в размера на помощта, която страната отпуска за покриването на случайно зародили потребности. „ В сегашния миг тя съставлява петкратен размер на обезпечения най-малък приход, което е 375 лева С признатите промени се предлага да бъде до трикратния размер на формалната линия на беднотия за тази година. По този метод размерът на помощта ще се усили малко повече от четири пъти – от 375 лева на 1512 лева “, уточни той. 

Заявление ще се подава във всички обществени служби и онлайн 

Лицата, които имат потребност от обществено подкрепяне, сами ще изберат обществената работа, в която да подадат своето заявление. Такива заявки ще могат да се подават на територията на цялата страна, както и по електронен път, разяснява Лазаров на брифинга в Министерския съвет. 

На днешното държавното управление съвещание кабинетът е приел и промени в Закона за поощряване на заетостта, с които се цели възстановяване на насърчителните ограничения за работодатели, които наемат лица от неравнопоставени групи на пазара на труда. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР