От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини

...
От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини
Коментари Харесай

На 1 юни пускат градските чешми в София

От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини и парковете в София. На места някои районни кметове са взели сами такова решение и към този момент са ги пуснали, само че от 1.06 се пускат на всички места. Това сподели в изявление за БГНЕС шефът на Общинското дружество „ Паркове и градски градини “ Милена Васева.
Васева посочи, че поради пандемията от ковид нови чешми няма да се построяват.
„ Засега са стопирани плановете, които бяха планувани да се изпълнят тази година. Реализирането на ремонта на чешмите при езерото с лилиите в Борисовата градина остава под въпрос. Там желаеме изцяло осъществяване – присъединили сме няколко чешми, цялото пространство, осветяване, както и подземната инфраструктура и канализацията да бъде възобновена. На този стадий те ще бъдат пуснати както работеха предходната година “, изясни тя и добави, че в проектите на предприятието е да бъде поправена чешмата при Обсерваторията, както и тази при братската могила.
Васева увери, че чешмата в „ Докторската градина “ ще проработи още веднъж, и посочи, че предходната година е била възстановявана на два пъти. Последният път потърпевша при вандалски акт, само че към този момент по този начин или другояче било време за зазимяване, по тази причина не е била пусната още веднъж.
„ На множеството места непрекъснато има вандалски прояви, свързани с чешмите – задръстване, чупене на канелки, макар съществуването на защитата. За страдание към момента има хора, които очевидно с това се забавляват - да чупят “, разяснява шефът и прикани хората към отговорно държание - да пазят чешмите, тъй като от това зависи те да работят и да има къде да утоляваме жаждата в жегите.
От думите й стана ясно още, че има жители, които си носят принадлежности и сами пускат чешмите, което е неправилно. Най-често това го вършат стопани на домашни любимци. Ето за какво обмислят да бъдат направени по-ниски корита, от които домашните любимци да могат да пият вода, с цел да не се стига до умишленото задръстване на съществуващите корита . Васева счита, че такива благоприятни условия ще има още от тази година на някои места.
Милена Васева уточни, че тази година задачата им е да възвръщат остарели чешми, само че освен отчасти, а изцяло.
„ Възстановяването на канелки и чучурчета вършим всекидневно. Когато възстановим някоя зона по-цялостно, нормално предвиждаме охраняем пост или видеонаблюдение, с цел да може да опазим инвестицията, която прави Столичната община “, съобщи тя.
Поетапно стартира и стартирането на бутоните на така наречен " умни светофари ", които за времето на изключителното състояние бяха спряни за болестта да не се разнася.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР