От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя

...
От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя
Коментари Харесай

От Социалните във Враца излязоха с важна информация за помощите

От 1 юни размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната за съответната година, която за 2023 година е 504 лв., оповестиха от Регионална дирекция " Социално подкрепяне " -Враца. По този метод се покачва границата на достъп на повече лица и фамилии до обществени помощи.  
Както до момента, право на месечна помощ имат лица или фамилии, чийто приход за предходния месец е по-нисък от избран диференциран приход. 
Диференцираният приход ще се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година (151,20лв.), поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето. 
Определени са 5 групи, както следва: 
1. лице, живеещо единствено – 165% х 151,20 лева или 249,48 лева.; 
2. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от взаимно живеещите съпрузи – 100% х 151,20 лева или 151,20 лева.; 
3. за всяко дете до 18-годишна възраст, а в случай че учи – до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст – 100% или 151,20 лева.;
4. за бременни дами 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст – 120% или 181,44лв.; 
5. за родител, отглеждащ самичък дете/деца до 18-годишна възраст, а в случай че учи – до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст – 120% или 181,44лв.

За децата, които не са ваксинирани и са позволили неизвинени отсъствия, продължава да има санкциониране, както следва:
- В случай, че дете от 4 до 18-годишна възраст е позволило 5 или повече неизвинени отсъствия за съответния месец в учебно заведение или повече от 3 дни отсъствия без уважителни аргументи от предучилищно обучение, както и когато не са осъществени наложителни имунизации и профилактични прегледи на детето, избраната месечна помощ се понижава със 70%.
- В случай, че дете от 4 до 16-годишна възраст не учи, избраната месечна помощ се понижава с 80%.
- В случай, че дете от 16 до 18-годишна възраст не учи и не е записано в дирекция " Бюро по труда " в едномесечен период, избраната месечна помощ се понижава с 50%.

Други промени, които имат отношение при установяване правото на подкрепяне:
1. Лицата да не реализират действия като еднолични търговци, т.е. могат да са регистрирани като Едноличен търговец, само че компанията не би трябвало да развива активност. 
2. Срокът за регистрация в ДБТ като безработни, се понижава от 6 месеца на 3 месеца непрекъсната регистрация преди месеца на подаване на заявлението-декларация. 
3. Не се изисква регистрация в ДБТ от лица, които учат във висше учебно заведение по компетентност, за която е планувана единствено постоянна форма на образование.
4. Ако в период от един месец от завършването на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, лицата се записват в ДБТ, същите могат да аплайват за обществени помощи, с цел да се реши правото им на обществено подпомагане;
5. Времето за полагане на общественополезен труд се понижава от 14 дни по 4 часа на ден, на 40 часа месечно.
6. Срокът на условието да не е прехвърлян против възнаграждение или даряване жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел през последните 5 години, се понижава на 2 години.
7. Общата стойност на покупко-продажбите (60-кратния размер на ГМД) се заменя с 24-кратния размер на основата за подкрепяне все още на подаване на заявлението-декларация (24 х 151,20 лева = 3628,80 лева.) 
8. Когато безработно лице или незает член на фамилията, получаващо месечна помощ по член 9, стартира работа, има право на целева помощ за период 3 поредни месеца в границите на една календарна година считано от месеца, идващ месеца на започването на работа.
9. При още един отвод за полагане на общественополезен труд, без значение по кое време е изработен отводът през последните 3 години, месечната помощ на лицата по алинея 1 се приключва за период шест месеца.
10. За покриване на първични потребности на младежите от 18 до 21-годишна възраст, които до навършване на тази възраст са употребили обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и я напущат за първи път, се отпуска месечна целева помощ в размер на линията на беднотия за съответната година, в случай че лицата са регистрирани в ДБТ до един месец от напускането на услугата. Помощта се отпуска за всеки месец в границите на три поредни месеца считано от месеца, идващ месеца на регистрацията.
11. Еднократната помощ за случайно зародили здравно, просветителни и други жизненоважни потребности се усилва до трикратния размер от линията на беднотия или до 1512 лева. 
Размерът на еднократната помощ се дефинира самостоятелно според от характера на настъпилите инцидентни потребности, направените/необходими разноски за задоволяването им, както и от социално-икономическия статус на лицето или фамилията.
Когато към този момент е подадено заявление-декларация, след влизането на измененията в действие не е нужно хората да го подават наново. Тези случаи ще бъдат преразглеждани служебно.
Заявления-декларации за разпределяне на месечни помощи по ППЗСП могат да се подават във всички дирекции " Социално подкрепяне " /ДСП/, без значение от непрекъснат или сегашен адрес, в това число и по електронен път. 
Новите размери на месечните помощи по член 9 от ППЗСП, които са в действие от 1 юни, ще бъдат получени в месец юли 2023 година по декларираните от лицата способи в заявленията-декларации. 
ДСП ще отпускат еднократна помощ за деца записани в първи, втори, трети, четвърти или осми клас за образователната 2023/2024 година в държавно или общинско учебно заведение. След записване на децата, родителите могат да подадат в Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес заявление-декларация за разпределяне на еднократната помощ. 
Размерът на помощта е 300 лева

Помощта се изплаща на два пъти , като 50 на 100 от нейния размер се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.
Помощта се отпуска без значение от прихода на фамилията.
Помощта на фамилиите се отпуска при изискване, че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията по реда на член 26 от Закона за протекция на детето.
Еднократната помощ се дава и на настойника/попечителя, който отглежда детето.
Еднократната помощ се дава и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии по реда на член 26 от Закона за протекция на детето.

Необходимите документи за даване на еднократната помощ са:
- уверение, че детето е записано в първи, втори, трети и четвърти, или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, за образователната 2023-2024г., издадено от съответното училище;
- копие от уверение за назначение на аставник или настойник.

Помощта се възстановя, в случай че:
1. детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
2. ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
3. ученикът е позволил в границите на един месец от образователната година отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР