От 1 юни размерът на месечните социални помощи за всички

...
От 1 юни размерът на месечните социални помощи за всички
Коментари Харесай

МС реши: Размерът на месечните социални помощи ще се увеличи от 1 юни 

От 1 юни размерът на месечните обществени помощи за всички групи в уязвимо състояние ще се усили доста. Той ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, които бяха утвърдени от държавното управление.
С промените се вкарва нов механизъм за обществено подкрепяне, който ще подсигурява, че по-голям брой хора от рисковите групи ще могат да получат поддръжка от страната в доста по-голям размер.

Например оптималният размер на месечната обществена помощ за самотно живеещ човек над 75 години ще се усили от 136, 50 лева на 249, 48 лева За родител, отглеждащ самичък дете до 3-годишна възраст, цената й ще се увеличи от 99. 00 лева на 181, 44 лева
Стойността на месечните обществени помощи ще се актуализира регулярно и ще дава отговор в по-голяма степен на потребности на нуждаещите се. Това ще усъвършенства обществената протекция, която хората от уязвимите групи получават от страната, което ще способства за понижаване на риска от беднотия и обществено изключване.
С промените се подчертава върху включването на подпомаганите хора на пазара на труда.

Новите разпореждания плануват срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция „ Бюро по труда “, преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца. Това ще даде опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне и понижаване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават обществени помощи, да се понижи от сегашните 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. По този метод те ще могат да се включат в ограничения за образование, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

Предвидени са нови благоприятни условия за поддръжка на рискови групи, които досега не са получавали подкрепяне. За покриване на първични потребности на пълнолетни хора, напускащи резидентен вид обществена услуга, ще се отпуска целева помощ в размер на линията на беднотия за съответната година. С измененията се дава право, когато незает или незает член на фамилията, получаващ месечни обществени помощи, стартира работа, помощта да продължи да се изплаща за период от 3 месеца в границите на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия контракт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР