От 1 юни основният лихвен процент става 2,96 на сто,

...
От 1 юни основният лихвен процент става 2,96 на сто,
Коментари Харесай

БНБ повиши основната лихва

От 1 юни главният лихвен % става 2,96 на 100, дефинира Българската национална банка. Миналия месец той беше 2,77%. Показателят е механически, само че ясно отразява наклонността на повишаване на лихвите.

През април Българска народна банка реши още, че от през днешния ден банките ще са длъжни да заделят не 5, а 10% минимални наложителни запаси - по привлечените средства от нерезиденти жители, които не са пребиваващи у нас. От 1 юли пък банките ще би трябвало да заделят 12% минимални запаси по привлечените средства от всички, предава Нова тв.

Преди малко повече от месец Българска народна банка промени внезапно своята парична посока и пое към стягане на кредитирането у нас - най-малко доколкото е допустимо за централна банка в Паричен съвет (Валутен борд). Тя усили запасите на комерсиалните банки за резиденти и нерезиденти. Това значи, че по този начин наречените буфери на банките у нас се поддържат, с цел да защитят системата при проблем, само че и могат да се употребяват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се усилва, това значи, че банките би трябвало да отделят повече от своите пари в него и по този начин да свият размера на парите, които могат да провиснал като заем. Свитото кредитиране охлажда стопанската система, забавя търсенето, а оттова – и инфлацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР