От 1 юни 2023 година социалните помощи ще се отпускат

...
От 1 юни 2023 година социалните помощи ще се отпускат
Коментари Харесай

Специална формула ще определя социалните помощи от 1 юни

От 1 юни 2023 година обществените помощи ще се отпускат по нов механизъм, който ще зависи от линията на бедността от 504 лв., а не от по този начин наречения обезпечен най-малък приход от 75 лв., както беше до момента.

Правото на помощ ще се дефинира по специфична формула въз основа на приходите на нуждаещите се като % от линията на бедността.

На 4 май измененията ще бъдат разисквани на съвещание на Комисията по приходи и витално ниво към Националния съвет за тристранно съдействие.

На идното съвещание на Комисията по приходи и витално ниво обществените сътрудници ще обсъдят
промени в правилника за използване на Закона
за общественото подкрепяне за въвеждането на новия механизъм.

Предвижда се право на месечна помощ да имат лица или фамилии, чийто приход за предходния месец е по-нисък от избран диференциран най-малък приход.

Този приход се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година, поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето. Така, да вземем за пример, за човек, живеещ самичък, е 165 %, а за бременни дами 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст – 120 %.

Размерът на месечната помощ се дефинира като разлика сред
диференцирания най-малък приход или сумата
от диференцираните минимални приходи и приходите на лицата или фамилиите през предходния месец.

По този метод ще се усили и размерът на обществените помощи, и техният обсег.

Предвиждат се и други промени. Така, да вземем за пример, времето за полагане на общественополезен труд, е понижено от 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. Сроковете при още един отвод за
полагане на общественополезен труд
се понижават, без значение по кое време е изработен отводът, като от „ през последните 5 години “, както е в този момент, става „ през последните 3 години “, а месечната помощ на хората се приключва вместо за период „ две години “ за период от „ шест месеца “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР