От 1 юни 2019 г. отпадат ограниченията за работа на

...
От 1 юни 2019 г. отпадат ограниченията за работа на
Коментари Харесай

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни

От 1 юни 2019 година отпадат рестриктивните мерки за работа на жители на България в Швейцария. Сънародниците ни ще могат да обитават свободно в страната при изискване, че имат работно място. Това стана допустимо, откакто държавното управление на Швейцария одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния. С него се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз. Протоколът към документа предвиждаше временен интервал от най-много 10 години за жителите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 година По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната обитават към 11 400 български жители.

От 1 юни българските жители няма да се нуждаят от позволение, с цел да стартират работа в Швейцария (Arbeitsbewilligung/work permit). При претовареност с дълготрайност до 3 месеца сънародниците ни не би трябвало да аплайват за приемане на позволение за престояване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя шеф по електронен път.

При започване на работа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът/служителят следва да получи позволение за престояване против показване на своя трудов контракт. Документът е годен за цялата територия на Швейцария и дава право на промяна на специалността или работното място. За да го получат, българските жители следва да създадат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване. За задачата следва да показват персонални документи (лична карта или паспорт) и писмен трудов контракт с шеф. Това би трябвало да се случи до 14 дни след идването в Швейцария и преди заемането на работното място.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР