От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 10%.

...
От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 10%.
Коментари Харесай

Двете добавки влизат в пенсиите от юли, всички се вдигат с 10%, а таванът ще е 2000 лв.

От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 10%. Освен това в разера им вечно ще влезе Коронавирус бонусът от 60 лева, и компенсиращата добавка за над 1 млн. пенсионери, която е друга за всеки и варира от 1 ст. до 60 лева За този неочакван вид се споразума ръководещата коалиция във вторник.

По този метод никой няма да получи по-малка сума от в този момент, а за всички ще има нарастване. За по-ниските пенсии нарастването ще стигне до 26%, а за по-високите пенсии, като тези от 1000 лева, ще бъде с 16%.

Така минималната пенсия ще стане 467 лева, а оптималната пенсия ще е 2000 лева ,

Все още не се е взето решение какъв да бъде размерът на пенсиите, които не са свързани с трудова активност.

Социалната за напреднала възраст ще е минимум 187 лева

През октомври ще има и ново нарастване. Първо оптималната пенсия ще бъде 3400 лева, като тя ще се обвърже с оптималния застрахователен приход. По този метод едвам 1000 от най-богатите пенсионери ще останат лимитирани от тавана. От началото на годината отпаднаха 3-те “златни години” и пенсиите се пресмятат единствено с прихода от 2000 година, по тази причина оптималният застрахователен приход се явява натурален ограничител на новоотпуснатите пенсии.

Залага се и втората стъпка - нарастване на пенсиите от 1 октомври. Преизчисляването тогава ще е въз основата на швейцарското предписание, като във формулата ще превалира или 100% растежът на инфлацията, или със 100% този на осигурителния приход - който е по-висок, изясни финансовият министър Асен Василев. Ще се вършат самостоятелни калкулации за всички пенсии,за да се видят изкривяванията след 2008 година Това ще почисти неравенствата сред остарели и нови пенсионери. Това значи в годините с нулева или доста ниска инфлация във формулата да се усили съществено тежестта на осигурителния приход. Сега двата съставния елемент са 50:50 в истинското швейцарско предписание. Очаква се по този метод над 770 хиляди пенсионери да получат по-високи суми и да се стопи разликата в парите на хора с една и съща специалност, пенсионирали се в разнообразни години, която сега може да стигне и 50%. Така нарастването за някои може и да даде повече от 200 лева, само че за други ще е надалеч по-скромно, тъй като ще се регистрира самостоятелният принос на хората.

Новият модел на швейцарското предписание ще е постояна мярка след 1 януари 2022 г, предава 24 часа. Тогава то към този момент ще се ползва автоматизирано.

Опозицията към този момент подлага на критика, че предлагането ще приближи минималната до междинната пенсия, която ще се отдалечи от оптималната. Управляващите обаче обясниха, че с преизчислението от 1 октомври ще се изчистят неравенствата и нарастването тогава ще е съгласно приноса на индивида. Освен това в дълготраен проект минималната пенсия нямало към този момент да се подвига изпреварващо.

Повишението на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври ще коства към 1,5 милиарда лева Предложението ще влезе за гласоподаване в Народното събрание, което ще вземе окончателното решение с гласуването на актуализацията на бюджета.

За последните 12 месеца пенсиите ще се вдигнат 56%, което е със 167 лева, а по времето на ГЕРБ за 12 година Минимална пенсия се е вдигнала със 100 лв., изясни в сряда министър председателят Кирил Петков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР