От 1 юли всеки един потребител на ел. енергия -

...
От 1 юли всеки един потребител на ел. енергия -
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени, касаещи всяко българско...

От 1 юли всеки един консуматор на ел. сила - жител или компания, ще може да изиска от своето ЕРП да му конфигурира " интелигентен " електромер. Това плануват поправките в енергийния закон, признати дефинитивно от депутатите през днешния ден.

На 30-ия ден след неговото поискване ЕРП е длъжно да му го сложи, разяснява в коридорите на Народно събрание ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов.

" Сега всеки един консуматор е на график, който се дефинира от ЕРП-то и потребителят не може да си следи потреблението ", изясни националният представител от ГЕРБ. " Ел. силата в другите часове на деня е с друга цена, изключително в случай че е малко произвеждане или приблизително, той ще може да управлява своето ползване или цена ", добави Николов, представен от Канал 3.

" Това дава опция за действително заплащане на това, което всеки е потребил. И второто значимо нещо е, че той може да използва в часовете, когато е най-евтина ел. силата ", изясни за преимуществата на цифровия електромер шефът на енергийната комисия. Освен това показанията му ще могат да служат като доказателство за обжалване на сметката.

" Защото те доста тъкмо и ясно демонстрират на всеки 15 минути какво е потреблението ", добави Николов. " Няма да има и закъснение на фактурите, каквото имаше до момента ", счита Николов. Шефът на енергийната комисия предвижда, че отсега нататък всеобщо потребителите ще преминат на подобен онлайн доклад.

Валентин Николов успокои, че от признатите промени не следва повишение на цената на тока, защото съществуват защитни буфери.

Законът отстранява такса експорт на електричество по искане на Европейски Съюз поради това, че сме в единния европейски пазар. Премахваме и такса импорт по избор на бизнеса.

" Не чакаме повишение на цената на контролирания пазар, само че на борсата се чака цената да има повишение. Работодателите знаят за това нещо. И тъй като няма различен метод, по който да се случва това, те са съгласни, решили сме. Те желаеха да премахнем таксата при импорт на ел. сила, тъй че да се получат буфери при по-голямо ползване. Махнахме тази такса от 5%, т.е., те свободно могат да внасят ", изясни Николов.

Според измененията всички централи от 1 до 4 мегавата, обслужвани от НЕК, до края на октомври могат да сключат контракти с Фонда за сигурност на електроенергийната система и по-късно да излязат на свободния пазар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР