От 1 юли Турция увеличава таксата за преминаване на кораби

...
От 1 юли Турция увеличава таксата за преминаване на кораби
Коментари Харесай

Турция вдига таксите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите

От 1 юли Турция усилва таксата за прекосяване на кораби през проливите Босфора и Дарданелите с повече от 8%. Така приходите на страната по-късно решение могат да доближат 900 милиона $ тази година, написа през днешния ден турският вестник Aydınlık, базирайки се на решението на Главна дирекция " Морско дело " към Министерство на превоза и инфраструктурата на страната.

През октомври предходната година турските управляващи усилиха пет пъти цената на таксите за прекосяване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите. Сумата е изчислена въз основата на златния франк от подписването през 1936 година на Конвенцията от Монтрьо, която контролира корабоплаването в проливите.
 Турция пуска най-дългия провесен мост в света
Турция пуска най-дългия провесен мост в света

Изграждането на моста над Дарданелите стартира през 2017 година

" Главна дирекция " Морско дело " към Министерството на превоза и инфраструктурата разгласи нова наредба в коефициентите на налозите и таксите, плащани за директно прекосяване през турските проливи. В сходство с Конвенцията за проливите от Монтрьо, базовата стойност на златните франкове в коефициентите на налозите и таксите, използвани за кораби, преминаващи през турските проливи без прекъсване, е избрана на $4,42 (увеличение с 8,3% за чист тонаж на търговски кораб), влизайки в действие от 1 юли 2023 година. По този метод, приходите от към 160-170 милиона щатски $ от доходи от прекосяването на проливите през предходни години, (без да са включени услугите на боцмани), се чака да доближат 900 милиона щатски $ тази година. "

Вестникът прецизира, че при подписването на Конвенцията от Монтрьо златният франк е бил приравнен към 0,8 $, през октомври предходната година цената е била нараснала до 4,08 $.
 Задръстването на Босфора с петролни танкери нараства
Задръстването на Босфора с петролни танкери нараства

Основната причина са спомагателните инспекции по отношение на " тавана " на цените на съветския нефт

" Освен това е взето решение, че златният франк към този момент няма да бъде закрепен към $, а ще бъде обновен от Министерството на превоза и инфраструктурата в края на юни всяка година ", написа още вестникът.

Конвенцията от Монтрьо е призната през 1936 година Документът резервира свободата на придвижване на комерсиалните кораби през проливите в спокойно и военно време, само че открива разнообразни режими на мореплаване. В същото време, документът лимитира престоя в Черно море на военни кораби на нечерноморски страни до три седмици.

При изключителни обстановки Турция може да забрани или ограничи прекосяването на военни кораби през Босфора и Дарданелите. Съгласно съглашението, Турция има право да начислява такси за фаровете, евакуацията и здравното обслужване от преминаващите през проливите кораби.
 Турция се отхвърля от покупката на американските изтребители F-16?
Турция се отхвърля от покупката на американските изтребители F-16?

Страната разисква и други разновидности за военен аероплан, поради високата цена
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР