От 1 юли цената на електроенергията се вдига с минималните ...

От 1 юли цената на електроенергията се вдига с минималните

Шефът на КЕВР: Ако сте давали 100 лв. за парно, сега ще плащате 121 лв.


От 1 юли цената на електрическата енергия се подвига с минималните 3% за бита. Цените на парното се усилват приблизително с 29%. С намаляването на Данък добавена стойност за парното ще паднат на 21%. Ако сте плащали 100 лева. за парно, ще плащате 121 лева. в този момент. Това съобщи в изявление за „ Лице в лице “ ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Той изясни и за какво КЕВР взе решение за рекордно нарастване на цената на газа с 32%. „ Пазарите на газ са динамични. Дори съветският газ не е на цената, на която беше предишния месец. Цената се подвига заради суматохата и осъществените страхове на цяла Европа, че Путин стопира газоподаването към Европа. Проблемът не е на цена, а ще има ли газ “, сигнализира Тодоров.

Той означи, че сега България използва газ от Азербайджан, две гръцки и една румънска компания.

Станислав Тодоров обясни и дали газът, който идва от Гърция, в действителност е съветски. „ В една газопреносна мрежа влиза всевъзможен газ, в това число газът, който влиза от страна на Турция, най-вероятно има полутечен ирански газ, съветски. Текат миксове. Не можем да изолираме дали газът е съветски, или азербайджански “.

По думите му, без съветски газ сме изправени пред рецесия. " Русия употребява доставките за газ като оръжие Европейски Съюз да се съгласи на техните условия по повод на войната в Украйна. Всички се опасяваха, че Русия няма спирачки да компрометира и качеството си на сигурен снабдител, с цел да реализира политическите си цели. Русия на международните пазари не се смята за сигурен снабдител от всяко едно държавно управление в Европа. Европа се сплотява и се пробва да реши този проблем. На срещата с гръцкия регулатор през днешния ден направихме проекти за бъдещи полемики дали терминалите за полутечен газ в Гърция могат да покрият минимума на потреблението на двете страни. Газ в света има. Трудно е в толкоз къс период да се уточнят логистичните и комерсиалните връзки “, уточни Тодоров.

В момента газохранилището в Чирен е цялостно на 39%. „ На едно от последните места сме по запълване “, разяснява шефът на енергийния регулатор.

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg