От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%. Правителството

...
От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%. Правителството
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Очаквам начело на енергетиката най-сетне да застане човек, който разбира

„ От 1 юли токът ще нарастне с към 7%. Правителството реши за увеличение на дневната цена с 5% и отпадане на нощната. Това значи към 5-6 лв. по-високи сметки на домакинство ", съобщи енергийният специалист и някогашен зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS.

По думите му либерализацията на пазара не може да бъде анулирана, тъй като сме закъснели с нея 10 години. „ Няма кой да стои и да ни чака. Ако я отменим, ни чака наказателна процедура ", предизвести той.

Куюмджиев посочи, че цената на пазара на ток ще е друга в обособените райони на страната. „ Ако на 1 юли цената на свободния пазар е по-висока от тази на контролирания, ще се получи дупка в приходите на ЕРП-тата, която някой би трябвало да запуши. По закон обезщетенията би трябвало да дойдат от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ", сподели някогашният зам.-енергиен министър.

Недостигът в този Фонд е, че той се зарежда от документи за въглероден двуокис, които ни се поставят като страна. Другият метод, по който се получават пари, е таксата „ отговорност към обществото ". Тази година цената на квотите падна, производството на ток също се понижи, а Фондът има обвързване за доста заплащания, изясни енергийният специалист.

По думите му, в случай че на 1 юли при либерализацията на цената на тока е по-висока, отнякъде би трябвало да се откри отплата за електроразпределителните сдружения. „ Тогава държавното управление би трябвало да реши още по-голямо повишение на цените на тока ", сподели Куюмджиев.

Относно развиването на нуклеарната енергетика той уточни, че има плануван фонд от 400 милиарда евро за подкрепяне на страните, които желаят да развиват нуклеарната енергетика. „ Идете в Брюксел, направете едно проектче, да вземем от тези пари и да построим новите блокове на АЕЦ „ Козлодуй ", обърна се той към ръководещите.

Той даде образец с няколко европейски страни, които в този момент стартират да строят или да отворят още веднъж своите нуклеарни мощности. „ Тези 400 милиарда ще стигнат за 10-15 реактора. Ако не се задействаме, може да загубим пари ", сподели Куюмджиев.

„ Всяко решение за градеж на нови газопроводи, нефтопроводи, далекопроводи, което покачва свързаността, е положително. За започване на това строителство бяха заделени парите за „ Булгартрансгаз ", без да има авансово изследване ", е мнението му.

Относно договарянията за възможна ротация в ръководещата коалиция той сподели, че желае да има устойчиво държавно управление. „ Не ми е все едно. Очаквам отпред на енергетиката най-накрая да застане човек, който схваща ", добави Явор Куюмждиев.

Нова Нюз, „ Денят онлайн "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР