От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи

...
От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи
Коментари Харесай

Социалните пенсии за инвалидност се повишават с над 45% от 1 юли

От 1 юли обществената пенсия за напреднала възраст ще се усили от 170 лева на 247 лева Това планува квалифициран от общественото министерство план на разпореждане на Министерския съвет, който е оповестен за публично разискване. Промяната ще докара до повишение на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст.

Така да вземем за пример от 1 юли размерите на обществената пенсия за неработоспособност ще се покачат с над 45%. Ръстът е близо два пъти огромен спрямо нарастването на минималната пенсия за стаж и възраст, която от 1 юли се възнамерява да нарасне от 370 на 467 лева или с 26.2%.

За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 100% с избрана непозната помощ обществената пенсия за неработоспособност ще се усили от 272 лева на 395.20 лева За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 91% до 100% размерът ѝ ще се увеличи от 238 лева на 345.80 лева За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71% до 90% обществената пенсия за неработоспособност ще се усили от 221 лева на 321.10 лева

Ще се покачат и нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст. Добавката за непозната помощ за пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90%, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ се покачва от 127.50 лева на 185.25 лева

Право на обществена пенсия за неработоспособност имат хората, навършили 16-годишна възраст, с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71%.

Паралелно с това хората с увреждания получават месечна финансова поддръжка и по Закона за хората с увреждания. За хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност, нейният размер е 235.41 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР