От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10 %,

...
От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10 %,
Коментари Харесай

Бюджетната комисия реши: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10 %, по-късно към сумата ще бъде добавена и 60-левовата добавка. Това гласоподава дефинитивно бюджетната комисия в Народното събрание. Тя утвърди текстовете за актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване. От 1 октомври ще има преизчисляване на пенсиите, което ще усили средствата за към 720 000 пенсионери.

Депутатите взеха решение от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лв., а оптималната – 2 000 лв.. Най-сериозен спор провокира текстът, съгласно който от 1 октомври оптималната пенсия ще се усили до 3 400 лв.. Георги Ганев от Демократична България предложи таванът да е 2 500, а Кирил Ананиев предизвести, че друго държавно управление ще би трябвало да извършва записаното от актуалното, което провокира разговор сред двамата.

" Сега, в края на този парламент, в края на мандата на това държавно управление, да се плануват промени, които ще работят през идващите четири години, за мен е несериозно ", уточни Ананиев.

" Г-н Ананиев, вие подготвен ли сте да ми разпишете запис на заповед, която да зависи от това, че след идващите избори ще има държавно управление с мандат от Народното събрание. Защото аз мисля, че това е чиста спекулации и всичките ми упования са, че няма да има ", означи Георги Ганев.

Остра дискусия провокираха и предложенията за нарастването на междинното равнище на пенсиите, както и дали добавките за Covid-19 би трябвало да бъдат част от главната пенсия или да бъде оставена като добавка.

Очаква се идната седмица текстовете да влязат и в пленарната зала, с цел да бъдат дефинитивно доказани.

В понеделник бюджетната комисия ще разиска на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Заседанието ще бъде придружено от синдикални митинги. Федерациите на КНСБ и КТ " Подкрепа " в Селскостопанската академия ще упорстват за спомагателни 5 милиона и половина за нарастване на работните заплати.

КНСБ към този момент разположи " протестна палатка " и изиска растеж на заплатите в бюджетната сфера най-малко с 15 %, а минималната за страната да стане 760.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР