От 1 юли партийната субсидия да бъде намалена на 1

...
От 1 юли партийната субсидия да бъде намалена на 1
Коментари Харесай

Бюджетната комисия реши, че от 1 юли партийната субсидия става 1 лев

От 1 юли партийната дотация да бъде понижена на 1 лев за автентичен глас, взеха решение депутатите в Бюджетната комисия. За сметка на това партиите ще имат право да получават дарения от компании, отпада и таванът от 10 хиляди лв. за дарения от физически лица. От Българска социалистическа партия оповестиха, че са изрично срещу. Утре следва окончателното гласоподаване на текстовете в пленарната зала на Народното събрание.

Споровете в Бюджетната комисия бяха провокирани не толкоз от бъдещия размер на размер на дотацията от 1 лев, колкото от опцията партиите да се финансират от компании и физически лица без ограничаване. Авторите на това предложение - Движение за права и свободи, обявиха, че са били принудени да го създадат, тъй като при фрапантното понижаване на държавната дотация няма различен метод за финансиране на партиите.
Йордан Цонев: Нека да обясня, ние вършим това срещу волята си, ние вършим това, тъй като ни принуждавате от Движение за права и свободи, ние желаеме обществено финансиране от Движение за права и свободи, ние желаеме задоволително финансиране не изсмукано от пръстите, Дали ще има взаимозависимост, еми ще има, истината е че колкото и транспарантен да е моделът, ще има взаимозависимост, само че сме принудени да го създадем. Всички медиите искахте това, в този момент защо се загрижихте.
От Българска социалистическа партия още веднъж обявиха безапелационната си позиция против намаляването на дотацията и освобождението на финансирането от други източници.

Румен Гечев: Дами и господа, наклонността от 25 години в Европа е безапелационна - на последователно увеличение съвсем напълно на 95 на 100 финансиране от бюджетите - правилно ли е, че по този начин е във Франция, в Германия, да не ви изброявам 27 страни. Вие оферирате съсипване на политическата система в несъгласие с европейските практики и ще би трябвало да отговаряте за какво в Португалия е по този начин, тука не е.
От ГЕРБ поддържаха предлагането за отпушване на финансирането и дадоха отговор на Българска социалистическа партия.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Нямате предложение, критикувате нашето предложение, привеждате ни европейски образци, ми що не ги предложихте тези системи, които смятате, че са европейски? Това е в действителност поредната политика на Българска социалистическа партия да подлага на критика, без да дава оферти, с цел да не носи отговорност.
С понижаване на партийната дотация от 11 лв. на 1 лев, тази година партиите ще получат действително по 6 лв., защото половината от дотацията към този момент е платена. За бюджета въпреки всичко ще има спестовност.

Присъстващите на съвещанието на комисията представители на неправителствени организации показаха мнение, че смяната във финансирането на партиите се прави преждевременно.

Ваня Нушева, Прозрачност без граници: Тогава когато ограничим един източник или променим разпоредбите би трябвало да си даваме сметка, до какво ще докара това за цялата политическа система. Даниел Смилов, Център за демократични тактики: Смятам, че промяната на политическия модел е неоправдана. То се прави и по подобен незабавен метод, за който не виждам причина.
Предстои на следващия ден депутатите да решат дефинитивно за партийна дотация от 1 лев на автентичен глас и за отворено финансиране на партиите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изиска отсрочване на гласуването и съобщи, че на следващия ден няма да влезе в пленарната зала,ако това не се случи.

В късния следобяд в отворено писмо до депутатите омбудсманът Мая Манолова се закани, че в случай че текстовете бъдат признати ще ги даде на конституционния съд.

 Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите
Омбудсманът Мая Манолова прикани народните представители да не одобряват измененията за безкрайно частно финансиране на политическите партии, оповестиха...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР