От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите само приятно, заяви

...
От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите само приятно, заяви
Коментари Харесай

Социалният министър заговори за още две увеличения на пенсиите тази година

От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите единствено прелестно, съобщи Гьоков

До края на годината може да има не едно, а две нараствания на пенсиите, заяви тази заран пред общественият министър Георги Гьоков. Едното ще е осъвременяването от 1 юли, което е наложително по закон. Гьоков обаче разгласи, че може да има още едно преизчисление към последното тримесечие на годината.

Неприятни изненади няма да има, можем единствено прелестно да изненадаме възрастните, подсигурява министърът, макар че точно с неприятна изненада стартира тази година за пенсиите. Както е известно, през януари половината пенсионери получиха по-ниски суми от пенсия и добавка, макар че пенсиите бяха увеличени посредством преизчисление с невижданите 8,8% (по-голямо нарастване имаше, както постоянно, за минималната пенсия, с което общото нарастване стана 12,9%).

За 1 юли се търси метод 60-те лева да влязат в главния размер на пенсията, като разновидностите са няколко и работната група все ще прави калкулации, т.е. решение няма. Единият вид е чисто механично коронавирус добавката да бъде оповестена за анти-инфлационна и да влезе в пенсията. Това обаче не е харесван от специалистите вид, стана ясно от думите на Гьоков. Това би било извънредно незаслужено за хората с по-висок застрахователен принос, защото най-голямо нарастване ще получат хората с ниски пенсии. Освен това структурата на пенсиите ще се раздра в допълнение, като ниските пенсии приближат междинните.

Справедливият вид допуска 60-те лева да влязат в главния размер на минималната пенсия и оттова нататък със същия % да се усилят всички останали пенсии. Така ще се резервира връзката сред размер на пенсията и застрахователен принос. Това обаче е непостижим разход за бюджета, защото значи 16% нарастване от 1 юли. В бюджета за момента са обезпечени средства единствено за нарастване със швейцарското предписание с 6,1%.

Друг вид за юли е да се промени швейцарското предписание по изключение и вместо по 50% от растежа на осигурителния приход и инфлацията, употребява 100% от двете величини. Проблемът с швейцарското предписание е, че употребява индикатори за 2021 година, които изостават доста от повишаването тази година. С него от години има и различен проблем, който всички ръководещи избират да не разясняват - какво тъкмо се възприема като показател на потребителските цени (показателят, посочен в член 100 на Кодекса за обществено осигуряване). Национален осигурителен институт употребява средногодишна инфлация по хармонизирания показател на потребителските цени, който съгласно мнозина води до по-малък % на осъвременяване. За 2021 година да вземем за пример е 2,9 на 100.

В края на годината се разисква ново преизчисление на пенсиите, като Българска социалистическа партия държи това да стане през по-актуален застрахователен приход. Обсъждат се всевъзможни разновидности, в това число осигурителния приход за 2021 година Гьоков още един път удостовери обещанията на ръководещата коалиция да няма пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст, която да е под линията на беднотия (413 лева.). В момента минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е 370 лева или 430 лева с коронавирус добавката.

"Ще предизвикваме инфлация, само че не можем да оставим хората гладни " - това беше коментарът на министъра във връзка предизвестията на икономисти, че наливането на пари у популацията ще повлече ще по-стръмно нагоре повишаването.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР