От 1 юли Министерският съвет ще определя базова цена на

...
От 1 юли Министерският съвет ще определя базова цена на електроенергията

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

От 1 юли Министерският съвет ще определя базова цена на електроенергията

„ От 1 юли Министерският съвет ще дефинира базова цена на електрическата енергия. Големите промени поради частичната либерализация на пазара на ток не касаят толкоз семействата, колкото самото действие на системата. “ Това сподели икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според него това няма да докара до смяна за самите семейства. Функцията на публичен снабдител към този момент е отстранена.

„ На този стадий обаче не може да се каже какви ще бъдат обезщетенията, както и дали ще има нощна цена “, означи Стайков.

По думите му са налице спекулации, догадки и догатки в условия на изчезнала информация.

От 1 юли Министерският съвет ще дефинира базова цена на електрическата енергия

Такава промяна, в подобен мащаб, в този бранш не е била правена до момента, само че месеци преди самата смяна не знаем какво се случва, разяснява Калоян Стайков.

Относно базовата цена, която ще дефинира държавното управление, той съобщи, че цената е една за всички, а по-късно КЕВР ще може да дефинира обезщетения.

„ Няма да имаме генерална смяна. Почти нищо не се трансформира за семействата. Мен не ме интересува кой ми дефинира цената, интересува ме каква ми е сметката. Дали дефинира Министерски съвет, или КЕВР – няма значение. Важно е каква е цената. Оттам нататък КЕВР може да дефинира разнообразни обезщетения за другите консуматори. “

Най-големия проблем Стайков вижда в „ неналичието на данни на микрониво “, за жилищния фонд и приходите на семейството, което живее в съответното жилище. Няма и разбор доколко енергийната беднотия се припокрива с подоходната беднотия.

„ Очевидно приходите към момента са ниски, което към момента основава проблеми с посрещането на всички разноски от едно домакинство. “

По думите му въглищните централи ще се оправят мъчно в тази обстановка. Ако няма държавна помощ и финансови механизми за подкрепяне, то спадът при тях ще продължи.

Източник: БНР

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР