От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и

...
От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и
Коментари Харесай

Лазар Лазаров: Вдигането на минималната заплата сега нарушава закона

От 1 юли минималната заплата да бъде сред 850 и 890 лева Това планува законопроекта за промени в Кодекса на труда на Българска социалистическа партия, който бе прегледан на тристранка. Социалистите не участваха, с цел да показват плана си. Очаквано бизнесът бе срещу това решение, а синдикатите ”за ”. 

Тази полемика я водихме преди по-малко от два месеца. Позицията на служебното държавно управление е поредна и се въздържаме от поддръжка на това предложение освен поради натиска върху обществените финанси, а и тъй като няма финансова аргументация, а и съгласно настоящите разпореждания законопроектът е неприемлив, сподели служебният вицепремиер Лазар Лазаров. 

На 1 февруари - ден преди да се разпусне, 48-ото Народно събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от междинната брутна за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. Според решението на депутатите новата формула ще влезе в действие от 1 януари 2024 година Точният размер на минималната заплата би трябвало да се дефинира до 1 септември на настоящата година.  

Социалистите оферират по изключение през тази година размерът на минималната заплата да бъде избран от правителството  до 31 май и да се ползва от 1 юли, като това ще я вдигне до към 850-890 лв.. Сега тя е 780 лева. 

Бизнесът бе изрично срещу тези промени. Според Българската стопанска камара (БСК) опонират на условията на европейската инструкция за съответните минимални работни заплати, защото изключват обществените сътрудници от процедурата за избор и използване на критерии за установяване на нивото на МРЗ. Напълно отстраняват всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на член 5 от Директивата, както и по смисъла на Конвенция 131 на МОТ.

БСК още веднъж обясниха, че административното увеличение на минималната заплата води до напън на останалите хонорари и демотивира хората с ниска подготовка да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги разрешат, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях артикули и услуги.

В тяхното мнение написа, че автоматизираното увеличение на минималната заплата на база на нарастването на междинната работна заплата в дълготраен проект ще докара до увеличение на сивия бранш, доколкото се губи връзката с икономическите действителности и продуктивността на труда.

От КНСБ бяха безапелационни, че има всички предпоставки минималната заплата да се вдигне още в този момент. Според сметките им това ще коства сред 175 и 200 млн. лева до края на годината. съгласно синдикатите по този начин ще се понижи натискът върху работодателите, тъй като нарастването в този момент ще е към 125 лв., а от 1 януари би минало 200 лв.. 

От КТ “Подкрепа ” оферират минималната заплата да се дефинира до 1 септември, като интервалът за определянето ѝ да е шест месеца-първите две тримесечия на настоящата година. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР