От 1 юли хиляди малки и средни фирми, магазини, кафенета,

...
Коментари Харесай

Как фирмите могат да избягат от високите сметки за ток

От 1 юли хиляди дребни и междинни компании, магазини, кафенета, фризьорски салони и други обекти ще стартират да се доставят с електрическа енергия на по-високи цени от досегашните. Много от тях обаче даже не подозират за този факт и надлежно не са подхванали никакви дейности, тъй че да избегнат спомагателните разноски.

Причината за всичко това е либерализацията на електроенергийния пазар, която изисква всички юридически лица да стартират да купуват ток по свободно контрактувани цени, а не по контролираните цени, които дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране и които са годни за семействата. Промяната стартира още през октомври 2020 година и формалният й край е навръх 1 юли. След тази дата всички компании, които не са си избрали снабдител на електрическа енергия, автоматизирано биват трансферирани към Доставчик от последна инстанция, при който цените са доста по-високи.

Конкретно във Варненска област бизнесът до момента не е бил доста деен при избора си на търговец, който да го доставя с ток по свободно контрактувани цени. И надлежно доста компании следва да изпаднат в неизгодно състояние. Но от тази обстановка има излаз - при започване на всеки месец може да се подават заявки за промяна на доставчика, тъй че от идващия снабдяването към този момент да е по пазарни цени. А конкуренцията в бранша е довела до голям брой предложения, които да отговорят на самостоятелните потребности на компаниите.
Когато стигнеш до ДПИ
Идеята за Доставчик от последна инстанция (ДПИ) в действителност е никой да не остане без електрозахранване без значение от това дали има, или няма контракт за доставката на ток. Ролята на такива снабдители играят сдруженията на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, които по този начин или другояче са крайни доставчици за цялата територия на страната. Разликата е обаче в цената, по която обезпечават силата - като естествени снабдители или като такива от последна инстанция.

Когато се наложи някой да бъде зареждат от ДПИ, при всички случаи това е изключително и непланирано, надлежно снабдителят би трябвало да обезпечи спомагателна изключителна електрическа енергия за обекта. Именно по тази причина и цената на тока се покачва.

В случая на ЕНЕРГО-ПРО да вземем за пример цената се образува при калкулиране на действителната стойност на разноските за балансираща сила след приемане на действителните данни от електромерите и сетълмент от ЕСО. Едва по-късно сдружението афишира на интернет страницата си крайната цена за съответния регистриран месец. Което значи, че клиентите ще схванат по каква цена ще бъдат таксувани едвам когато към този момент са консумирали силата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР