От 1 юли абонатите на топлофикацията в София ще плащат

...
От 1 юли абонатите на топлофикацията в София ще плащат
Коментари Харесай

Огромно увеличение на цените за топлофикация! В София ще плащат с около 10 процента по-скъпо за топла вода и парно!

От 1 юли клиентите на топлофикацията в София ще заплащат с към една десета по-скъпо за топлата вода и парното. Това сочат предварителните калкулации. Така от 1 юли столичните клиенти може да заплащат близо 106 лева за мегават час с Данък добавена стойност вместо досегашните 95,98 лева с Данък добавена стойност, пресмята в. Монитор.

От 1 юли клиентите на топлофикацията в София ще заплащат с към една десета по-скъпо за топлата вода и парното, сочат предварителните калкулации. Така от 1 юли столичните клиенти може да заплащат близо 106 лева за мегават час с Данък добавена стойност вместо досегашните 95,98 лева с Данък добавена стойност. Причината на повдигането на цената на топлинната сила е скокът на природния газ.

Главният снабдител на синьото гориво „ Булгаргаз “ е изискал от средата на годината цената да се вдигне от 352,65 лева за 1000 куб. м на 418,59 лева или с към една пета, което е обусловено от по-скъпите доставки, идващи от съветския „ Газпром “. Братушките се оправдават с повишаването на петрола на интернационалните пазари, чиито цени въздействат, въпреки и с известно забавяне, на цената на природния газ, внасян в България.

Според енергийния специалист проф. Атанас Тасев от по-чувствително повишаване на парното и топлата вода в София и другите по-големи градове ни избавя само субсидирането на производството на електрическа енергия от топлофикациите, която се изкупува на преференциални цени, а те от своя страна се субсидират от всички клиенти на ерепетата.

Малко над 100 лева за мегаватчас с Данък добавена стойност може да доближи и цената на парното и топлата вода и във Варна поради по-скъпия природен газ. Около трицифрената сума за единица употребявана сила може да доближи и цената на централното отопление във Враца. Във Велико Търново обаче луксът да имат парно и топла вода от локалния тец ще им коства по към 114 кинта на мегаватчас. С към 5 лв. над стотарката най-вероятно ще е цената на мегаватчас в Русе, а за клиентите на топлофикацията в Разград ще е съвсем 99 лева за единица употребявана топлинна сила. Най-ниска цена от към 82 лева за МВтч се чака да бъде цената за клиентите в Бургас след плануваното повишаване на топлото с десетина на 100.

Когато няма повреда, парното и топлата вода в Перник също ще са под стотарка за единица употребявана сила. След 1 юли клиентите в миньорския град ще заплащат по 91,90 лева за МВтч с Данък добавена стойност. В Пловдив от средата на годината евентуално цената ще бъде към 105 лева На мегаватчас.

Въпросната цена обаче е много по-ниска, в сравнение с предстоящата в Разград от съвсем 130 лева с Данък добавена стойност за МВтч. Първоначалните прогнози за повишаването на тока са за стойности към 2%, сочат предварителни планове на КЕВР. Според тях нарастването за клиентите на ЧЕЗ ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,81%, а за клиентите на Енерго Про – с 2,6 на 100. Окончателното решение с какъв брой ще нарастне токът ще бъде взето след публично разискване след към месец.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР