От 1 юли 2023 г. ще бъдат осъвременени всички пенсии,

...
От 1 юли 2023 г. ще бъдат осъвременени всички пенсии,
Коментари Харесай

НОИ: След увеличението на пенсиите с 12% пенсионерите под прага на бедност намаляват наполовина

От 1 юли 2023 година ще бъдат осъвременени всички пенсии, отпуснати до края на 2022 година За пенсиите, свързани с трудовата активност, нарастването ще е с 12% по така наречен „ швейцарско предписание “. От 1 юли 2023 година обществената пенсия за напреднала възраст бе избрана с Постановление на Министерския съвет в размер на 276,64 лева (увеличение също с 12 на сто), като размерът на другите пенсии, несвързани с трудова активност, се дефинира в % от обществената пенсия за напреднала възраст. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов.

Той уточни, че средствата, нужни за осъвременяването на пенсиите от 1 юли, са в размер на 1147,2 млн. лева за второто полугодие на 2023 година

„ Само за увеличението на минималните размери на трудовите пенсии са нужни 46,5 млн. лева месечно или 279 млн. лева до края на годината. Тези средства са част от сумата 1147,2 млн. лева за второто полугодие на 2023 година “, разяснява Иванов.

След нарастването на пенсиите с 12% пенсионерите под прага на беднотия понижават на половина, изясни също шефът на Национален осигурителен институт.

„ Като значим сегмент от обществената политика, пенсионната система и възможните бъдещи промени в нея са въпрос на законодателна самодейност и дейности “, уточни още Иванов.
Той увери, че като правоприлагащ орган Национален осигурителен институт подсигурява прецизното използване на целия набор от нормативни актове в това отношение.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР