От 1 юли 2022г. стартира приемът на заявления – декларации

...
От 1 юли 2022г. стартира приемът на заявления – декларации
Коментари Харесай

Помощите за отопление ще са със 100 лева повече

От 1 юли 2022г. започва приемът на заявки – заявления за разпределяне на целева помощ за отоплителен сезон 2022/2023 година Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес посредством Системата за несъмнено електронно връчване, подписани с личен идентификационен код на Национален осигурителен институт или с дипломиран електронен автограф, както и посредством лицензиран пощенски оператор.
Целевата помощ се отпуска за интервал от пет месеца – от 1 ноември 2022 година до 31 март 2023 година Месечния размер на целевата помощ е 104,71лв. С Решение на Министерски съвет № 500 от 19.07.2022г. е утвърдено изплащането на спомагателни средства на лицата и фамилиите, на които е отпусната целева помощ за отопление. Допълнителните средства са в размер на 20 лева месечно или 100 лева за целия отоплителен сезон т. е общият размер на помощта за петте месеца на отоплителен сезон 2022/2023 е 623,55лв.
Увеличението на пенсиите няма да ограничи достъпа на лицато до този тип помощ, защото е въведен корекционен коефициент.
Право на целева помощ за отопление имат хората и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп съгласно възрастта, фамилното състояние, здравословното положение, наличието/липсата на общуване и други установени условия.
Целевата помощ за отопление се дава в пари, съгласно декларирания метод на погашение или на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при категорично отразено в заявлението- декларация предпочитание от страна на лицето / фамилията.
До момента в дирекции „ Социално подкрепяне “ на територията на област Монтана са признати 3700 заявления- заявления за разпределяне на целева помощ за отопление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР