От 1 юли 2021 г. крайните снабдители няма да изкупуват

...
От 1 юли 2021 г. крайните снабдители няма да изкупуват
Коментари Харесай

От юли крайните снабдители няма да купуват ток на преференциални цени от производители

От 1 юли 2021 година крайните доставчици няма да изкупуват електрическа сила по преференциални цени от производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници, създадена от централи с обща конфигурирана електрическа мощ от 500 кW до 1 MW. Това записа дефинитивно Народното събрание с промени в Закона за енергетиката, предава Българска телеграфна агенция. 

В период до 31 май 2021 година г. производителите подписват с Фонд " Сигурност на електроенергийната система " контракт за компенсиране с награда за създадените от тях количества електрическа сила до размера на избраното им чисто характерно произвеждане, въз основа на което е избрана преференциалната цена. Договорите влизат в действие от 1 юли т.г. 

Премията се дефинира всяка година от КЕВР в период до 30 юни като разлика сред избраната до влизането в действие на този закон преференциална цена, надлежно обновената преференциална цена на обекта, и избраната за този интервал планирана пазарна цена за електрическа сила, създадена от възобновими източници според от първичния енергиен източник. 

Фондът уведомява публичния снабдител за подписаните контракти за компенсиране с награда. Тя се дава до приключване на периода по съответния контракт за дълготрайно изкупуване или контракт по Закона за силата от възобновими източници, подписани до влизането в действие на този закон
механически съглашения, свързани с употребата на преносни газопроводи от и към трети страни, подписани от оператор на газопреносна мрежа до влизането в действие на този закон, остават в действие, доколкото не опонират на българското законодателство, правото на Европейския съюз и използваните решения на КЕВР. 

Междуправителствени съглашения с трета страна по отношение на употребата на метафоричен газопровод или добивна газопроводна мрежа, подписани преди влизането в действие на този закон, остават в действие до влизането в действие на следващо съглашение сред Европейския съюз и третата страна. 

" Направихме положителни неща, те ни дават преимущество да осъществим задачите си до 2030 година ", разяснява ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов, след приемането на текстовете. Той акцентира, че България е една от дребното страни, които дават формулировка на термина " зелен водород " и урежда, въз основата на газовата инструкция, връзките си с трети страни, от една страна, и от друга - с Европейска комисия, с цел да се насърчи производството на водород и различни източници. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР