От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се

...
От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се
Коментари Харесай

Бисер Петков разкри с колко точно ще се вдигнат пенсиите и таванът им от 1 юли 2019 г.

От 1 юли 2019 година пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%. Това сподели общественият министър Бисер Петков. Таванът на пенсиите също ще бъде повишен до 40% от междинния приход за страната т.е. 1040 лева

 
По мотив идната тежка зима с по-високи сметки, Петков разяснява, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, само че защото базата е ниска и това нарастване не се усеща задоволително от хората.
 
Относно втория дирек за пенсионно обезпечаване, за който стана ясно, че междинният размер на партидите е към 3000 лева, Петков разяснява, че това не е изненадващо. „ Голяма част от обезпечените лица имат кухи партиди, тъй като по тях не постъпват средства ”, посочи пред bTV Петков.
 
По думите му са планувани разнообразни варианти за погашение на натрупванията, в това число когато са прекомерно дребни суми да могат да бъдат изтеглени едновременно.
 
„ Темата за нарастването на бюджетните заплати постоянно е настояща в бюджетната процедура ”, разяснява Петков заложеното нарастване от 10% на заплатите в държавния бранш. „ Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е обективен метод ”, сподели Петков.
 
„ Проектът на закона за обществените услуги ще промени радикално регулациите и има две основни думи – досегаемост и качество ” – по този начин общественият министър заключи готвеният закон за хората с увреждания.
 
Знаете, тематиката провокира огромни митинги и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.
 
Петков посочи, че в законопроектът се предифинират самите обществени услуги и действия, както ще има по-голяма опция за избор на снабдители на тези услуги.
 
„ Регламентирана е и една нова услуга, която се назовава заместваща грижа – тя е за лицата, които поставят грижи за хора с увреждания и разрешава в границите на годината полагащият грижи краткотрайно да се освободи от това в случай че се постанова да постъпи в болница, или желае да вземе къс отдих, или не е в положение да поставя тази 24-часова грижа ”, разяснява Петков.
 
Той посочи, че при потреблението на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във краткотраен център.
 
Петков разяснява и новата организация, която ще следи за качеството на обществените услуги. „ Целта е да се превентира предстоящ риск ”, сподели той.
 
Министърът посочи, че плануваните спомагателни средства в бюджета са 244 млн. лева и се надява тази сума да бъде одобрена от финансовото министерство.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР