От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще бъдат увеличени

...
От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще бъдат увеличени
Коментари Харесай

От 1 юли 2018 г. пенсиите ще се увеличат с 3.8%

От 1 юли 2018 година всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8%, заяви пред Би Ти Ви общественият министър Бисер Петков. Процентът е избран по златното швейцарско предписание, което регистрира половината от нарастването на осигурителния приход и на инфлацията.

Това значи, че междинната пенсия, която в този момент е 350 лева, ще нарасне с 13-14 лева, пресметна Петков.

От 1 октомври тази година минималната пенсия става 200 лева Министърът заяви, че това решение на кабинета визира 824 хиляди пенсионери или 40% от всички. Средното нарастване е с 16.67 лева Минималната инвалидна пенсия при 90% загуба на трудоспособността ще е 230 лева, ще има нарастване и на вдовишките добавки. Министърът акцентира, че с нарастването от 1 юли общият растеж на минималните пенсии за годината и обвързваните с тях заплащания е с 25%.

Новите пенсии ще се изплащат от 9 октомври, тъй като 7 октомври е събота.

От 1 януари 2019 година по закон отпада таванът на новите пенсии, напомни Петков. Причината е, че при изчисляването им към този момент няма да се взимат трите най-хубави години от последните 15 преди 1997 година Докато работи това предписание се получават пенсии в доста огромни размери поради огромните флуктоации в приходите при започване на 90-те, сподели той. Занапред пенсията ще зависи напълно от осигурителния принос.

Бисер Петков заяви, че поради обстановката на трудовия пазар и дефицита на квалифицирана работна ръка следва полемика за промени в размера на минималното обезщетение за безработица и на майчинските през втората година, с цел да се насърчат хората да се връщат на работа.

Едновременно с това министерството планува да усили паричния предел за приемане на детски надбавки, с цел да не допусне отпадане на правоимащи поради нарастването на минималната заплата.

Помолен да изкаже мнение за отпадането на надбавките за стаж, за което упорстват работодателските съюзи, Петков акцентира, че държавното управление не е поставяло този въпрос на дневен ред и ще изслуша мнението както на работодателите, по този начин и причините срещу на синдикатите. Самият министър нямал еднопосочна позиция - някои доводи приема, а други - не. Темата е в дневния ред на утрешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР