От 1 януари в Австрия влезе в сила одобрен през

...
От 1 януари в Австрия влезе в сила одобрен през
Коментари Харесай

Закон за евтаназия вече действа в Австрия

От 1 януари в Австрия влезе в действие утвърден през декември закон, допускащ при избрани случаи хора да изберат да сложат завършек на живота си благодарение на медицински експерти.

Това е разрешено за пълнолетни жители, които са нелечимо заболели или са в положение на отпадналост, която се утежнява. Но държавното управление планува и нови средства за палиативни грижи, с цел да не се стига до обстановки, в които хора избират да се самоубият, единствено тъй като не могат да си разрешат някой да им оказва помощ.

Законът бе утвърден и от Конституционния съд на страната и планува строга регулация. Всеки случай ще се преглежда от двама лекари, като единият наложително е експерт по палиативни грижи. Заявяващите предпочитание за преустановяване на живота им би трябвало да дават диагноза и удостоверение, че са способни рационално и независимо да взимат решения.

След утвърждението от лекарине се изчаква 12 седмици пациентът да обмисли дефинитивно решението си. В случаите се нелечимо заболели срокът е скъсен до две седмици. Ако и по-късно решението остава непроменено, пациентът уведомява юрист или нотариус и получава смартоносна субстанция в аптеката. За да се избегнат злоупотреби, описите с такива аптеки са известни единствено на,вдмяваните юристи и нотариуси и няма да са обществено притежание.

Активното присъединяване на друго лице е неразрешено, а законът категорично изключва отпроцедурата малолетни и хора с душевен болести. Досега за тласкане или подкрепяне на самоубийство имаше опасност от присъда до 5 години затвор. Наказанието остава за всеки, който убие различен " по тяхно съществено и търсещо състрадание гледище ", само че отпада за медицинските експерти, които са създали преценка, че има учредения човек да постави завършек на живота си. Според решение на федерален съд отминалата година цялостната възбрана е нарушавала правото на самоопределяне.

Асистираното самоубийство е законно в прилежаща Швейцария и е декриминализирано в страни като Испания, Белгия и Нидерландия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР