От 1 януари управляващата трипартийна коалиция в Румъния ще увеличи

...
От 1 януари управляващата трипартийна коалиция в Румъния ще увеличи
Коментари Харесай

Румъния увеличава пенсиите и заплатите

От 1 януари ръководещата трипартийна коалиция в Румъния ще усили пенсиите и минималната работна заплата.

Правителството и обществените сътрудници реализираха единодушие за повишение на обезпечената брутна минимална работна заплата от 2550 на 3000 леи (609 евро), от които 200 леи (40 евро) са освободени от налози и обществени осигуровки, заяви министър председателят Николае Чука след среща на Националния тристранен съвет за обществен разговор. В строителния бранш минималното заплащане ще бъде 4000 леи (813 евро). " Сметнахме за належащо да се консултираме по тази тематика със обществените сътрудници, тъй че според от техните оферти и бюджетните вероятности за идната година да предложим реалистично решение в сегашния подтекст ", отбелязва министър председателят.

Кабинетът в Букурещ съблюдава традицията от последните години да покачва минималната работна заплата от началото на всяка календарна година. От 1 януари 2022 година брутната минимална работна заплата бе увеличена на 2550 леи (518 евро) на месец по отношение на 2300 леи през 2021 година - нарастване с 10,9%. Нетната минимална заплата набъбна от 1386 леи на 1524 леи. От мярката се възползваха към 1 милион трудещи се.

В съдружното държавно управление, което включва двете най-големи партии в страната - Социалдемократическата (СДП) и Национално-либералната (НЛП), и по-малкия Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), имаше различия за нарастване на приходите. В края на лятото либералите даже упрекнаха левите в " популизъм " поради прибързани съгласно тях обещания за повишение на пенсиите и минималната заплата още преди проектобюджетът да е подготвен. В последна сметка партийните водачи реализираха единодушие и разсеяха някои подозрения, че няма разговор сред либералите и социалдемократите по обществените въпроси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР