От 1 януари т.г. са в сила нови правила за

...
От 1 януари т.г. са в сила нови правила за
Коментари Харесай

Браво: Магазини мамят с кутии за храна от 20 стотинки

От 1 януари т.г. са в действие нови правила за опаковките в Европейски Съюз. Според тях пластмасовите кутии за еднократна приложимост би трябвало да се таксуват наложително настрана от закупените продукти.

От Сдружение за съвременна търговия, което сплотява 13 от огромните търговски вериги, обявиха, че съблюдават разпоредбите и са избрали допустимо най-ниската цена от 20 стотинки.

По мотив зачестилите сигнали на слушатели, че, без да са получили пластмасова кутия за артикули от топлата витрина, биват таксувани с 20 ст. за такава, Доника Ризова, шеф връзки в сдружението съобщи:

„ Със сигурност, в случай че тези сигнали бъдат тествани в този момент, откакто към този момент са огласени, ще стане ясно, че се е действало както при всички сходни сигнали: среща с шефа на магазина, връщане на сумата, поднасяне на извинения... “.



От нова година пластмасовите кутии се таксуват настрана от закупените артикули. Цената на численост е 0,20 лева. 

На въпрос допустимо ли е потребителите да употребяват донесени от тях кутии за многократна приложимост, Доника Ризова изясни:

„ Не е възможно да се употребяват съдове, които не са обезпечено чисти да бъдат в допир с витрината в магазинната мрежа, тъй като съществува риск от заразяване на цялата стока и, естествено, здравословни последици за клиентите и чиновниците - т.е., не е неразрешено, само че не е нормативно уредено “.

Целта на мярката е понижаване на нездравословното влияние върху околната среда от замърсяване, в резултат на нерегламентирано изхвърляне и/или изхвърляне на неразрешени за това места на пластмасовите артикули за еднократна приложимост. Идеята е да се понижи повсеместното потреблението на пластмаси. Всичко това е в синхрон с европейското законодателство, което към този момент забрани и у нас използването на част от пластмасовата посуда за еднократна приложимост като да вземем за пример тази от експандиран полистирен. От лятото на предходната година сламките бяха сменени с хартиени, тупферите за уши станаха също с книжен държач, а бъркалките за кафе - дървени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР