От 1 януари линията на бедност в България става 413

...
От 1 януари линията на бедност в България става 413
Коментари Харесай

Линията на бедността в България вече е 413 лева

От 1 януари линията на беднотия в България става 413 лв., като покачването по отношение на миналата година е с 44 лв.. Това е големина, която се дефинира по административен път.

Размерът на линията на бедността се дефинира годишно и е 60% от междинния месечен наличен приход на българите, изчислено на база миналата година.

До юни тази година всички пенсионери ще продължат да получават Covid добавки от 60 лв., което ще коства на страната към 750 милиона лв.. След първите 6 месеца на годината би трябвало да има преизчисляване на пенсиите. Размерът на бонуса е избран по този начин, че да няма нито един пенсионер, който да получава пенсия под линията на бедността.

Запазва се размерът на оптималния застрахователен приход на 3000 лв..

На 25 декември предходната година влязоха в действие промени в пенсионното законодателство, съгласно които минималната пенсия стана 370 лева, вместо досегашните 300, а оптималната се покачва от 1 440 на 1 500 лева

От тази дата се увеличи от 1,2 на 1,35 на 100 тежестта на всяка година застрахователен стаж без преобразяване, което води до приблизително 12,5% нарастване на пенсиите.

Предвиденото гладко увеличение и последователно равнене на пенсионната възраст за дамите и мъжете, следва да приключи при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола през 2037 година След това възрастта ще се обвързва с повишаването на междинната дълготрайност на живота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР