От 1 януари Италия е първата държава в ЕС с

...
От 1 януари Италия е първата държава в ЕС с
Коментари Харесай

Италия стана първата държава, която забрани пластмасовите клечки за уши

От 1 януари Италия е първата страна в Европейски Съюз с цялостна възбрана за произвеждане и продажба на небиоразградими клечки за уши – дребен предмет, само че огромен замърсител, заяви Европейската комисия.
 Европейски Съюз одобри основен проект за пластмасата: може да кажем довиждане на сламки и бъркалки до 2021
Очаква се скоро сходни ограничения да последват в цяла Европа.

Изследвания сочат, че клечките за уши съставляват към 9% от боклука по плажовете в Италия, което прави към 60 клечки на всяка плажна линия. 

В началото на 2020 страната ще вкара още ограничавания за артикули от пластмаса - за козметика, съдържаща микропластмаса. Такава има в някои ексфолианти и препарати за пране, които след това попадат в речните и морските води и техните жители.

През декември договарящите от страните членки на Европейски Съюз и Европейският парламент се споразумяха за възбраната за приложимост на пластмасови произведения за еднократна приложимост като сламки, принадлежности за хранене, клечки за уши, кутии за храна и други Целта е да се понижи замърсяването на моретата в океаните, където постоянно попадат тези боклуци.

Забраната е за артикули, за които към този момент има налични други възможности. Държавите членки ще би трябвало да задействат ограничения за ограничение на използването на пластмасови кутии за храна и пластмасови чашки.

Промените могат да влязат в действие през 2021 година, в случай че до тогава бъдат утвърдени на законодателно равнище.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР