От 1 януари Германия ще оглави съвместните оперативни сили на

...
От 1 януари Германия ще оглави съвместните оперативни сили на
Коментари Харесай

Германия поема ръководството на силите за повишена готовност на НАТО


От 1 януари Германия ще оглави взаимните оперативни сили на НАТО с нараснала подготвеност, които са част от силите за бързо реагиране на алианса в състав от 11 500 души. Това оповестиха от пресслужбата на НАТО на формалния уебсайт на алианса.

" В неделя (1 януари 2023 г.) Германия ще поеме командването на военното поделение на НАТО с нараснала подготвеност и ще сложи хилядите си бойци в режим на подготвеност за разрастване в границите на няколко дни ", се споделя в изказването.

Щабът на НАТО напомня, че силите с нараснала подготвеност бяха основани като част от силите за бързо реагиране на НАТО през 2014 година в отговор на противозаконното анексиране на Крим от Русия и рецесиите в Близкия изток. Германия поема щафетата от Франция, която ръководеше силите през 2022 година В отговор на съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година НАТО " разпростра в Румъния обособени подразделения с висока степен на подготвеност на първата в историята на подразделението задача за групова защита.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску съобщи, че този ход е сигнал за желанието на алианса да " пази всеки сантиметър от територията си ".

" Тъй като противозаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не би трябвало да има никакво подозрение в решимостта на НАТО да пази и отстоява всеки сантиметър от съюзническата територия. Водещата роля на Германия е мощен израз на нейната ангажираност и благоприятни условия ", съобщи Лунджеску.

Съвместните оперативни сили на НАТО с нараснала подготвеност се образуват на ротационен принцип от елементи на страните от алианса, които са избрани за тази цел за една година. През 2023 година 37-а немска танково-гренадирска бригада ще образува ядрото на тези сили. Освен Германия, свои военни в състава на това формирование дават осем страни от алианса: Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР