От 1 януари до 31 юли 2023 г. на 4

...
От 1 януари до 31 юли 2023 г. на 4
Коментари Харесай

Само за 2023 г.: Четири пъти е обявявано бедствено положение

От 1 януари до 31 юли 2023 година на 4 пъти регионалните шефове са разгласявали бедствено състояние в страната, съобщи БГНЕС.

Намаляването на риска от бедствия става все по-актуална политика освен за Европа, само че и за България през последните години поради многочислените стихии, на които сме изложени поради смяната на климата.

За първите 7 месеца естествените стихии са засегнали три области Враца, Монтана и Хасково за посочения интервал, като в една от тях – Монтана – злополучие е обявявано на два пъти.

За страната ни през тази година най-сериозни се оказаха проливните дъждове при започване на лятото, които доведоха до наводнения и тежки материални вреди в северозападния район.

Най-тежко наранени бяха общините Берковица и Георги Дамяново в област Монтана. Там на два пъти в границите на няколко дни беше въведено бедствено състояние – от 12 до 18 юни и от 17 до 19 юни. Интензивните превалявания в района доведоха до покачването на водите на реките и язовирите, а това на собствен ред наводни редица къщи и нанесе големи материални вреди на локалните хора.

Освен Монтана по същото време наранена беше и прилежащата Врачанска област. На 16 юни със заповед на регионалния шеф Георги Митов отчасти бедствено състояние е оповестено във Враца и Криводол. Областният шеф е разпоредил на кметовете на общините Враца и Криводол да провеждат осъществяването на Общинския проект за отбрана при бедствия в частта „ Наводнения “ и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на ограничения за отбрана на популацията. Частичното бедствено състояние, поради изобилните превалявания от дъжд и заплахата от преливане на язовири, бе в действие до 21.30 часа на 19 юни 2023 година

Другият вид постоянно срещани бедствия у нас през лятото са горските пожари. Те станаха причина за оповестяване на бедствено състояние от регионалния шеф на Хасково Красимир Ангелов. То бе в действие от 26 юли до 28 юли. Причината – огромните пожари на територията на общините от региона – горяха стърнища, смесени гори, шубраци и треви. Най-сериозна бе огнената буря в община Любимец.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР