От 1 януари България пое за шест месеца председателството на

...
От 1 януари България пое за шест месеца председателството на
Коментари Харесай

Медиите в Европа се „присмяха“ на евромотото и...

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този интервал многочислени делегации от еврокомисари, министри и наблюдаващи - общо над 20 000 души, написа френският в. "Монд ".

България ще направлява работата по горещи тематики като приемането на мигранти и новия стадий от договарянията за излизането на Англия от съюза, което е предизвикателство за дребната страна със 7,1 милиона поданици, най-бедната от 28-те страни в Европейски Съюз. Въпреки солидния си напредък, стопанската система на България продължава да е спъвана от многочислени структурни проблеми, отбелязва "Монд ".

Друг френски вестник, "Фигаро ", обръща внимание на митингите в София в деня на формалното начало на българското Европредседателство. Българите стачкуваха с искане на възстановяване на виталното ниво и срещу корупцията. Вестникът цитира повдигнат от стачкуващите транспарант: "Корупцията прави силата " - иронична отпратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата ".

България желае да се възползва от председателството на Европейски Съюз, с цел да форсира присъединението си към Шенгенското пространство, означи на уеб страницата си телевизия "Евронюз ". От началото на мигрантската рецесия България следва праволинейно разпоредбите на европейската взаимност. За времето на председателството си София ще води полемики за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще би трябвало да поддържа единството на страните членки, мощно застрашено по този проблем, акцентира "Евронюз ".

Базираният в Брюксел седмичник "Политико Юръп " подчертава върху изявление на българския министър председател Бойко Борисов, съгласно който ръководителят на Европейския съвет - полякът Доналд Туск - не трябва да се меси в полската политика. Борисов сподели, че с Туск, с който са част от едно и също политическо семейство, десноцентристката Европейска национална партия, са другари, само че посочи, че те би трябвало да остане неутрални и безпристрастни.

В изявление за полски седмичник при започване на седмицата Туск, някогашен министър председател на Полша, сподели, че ръководещата партия "Право и правдивост " е надълбоко властническа и евентуално ще се опита да направи по този начин, че Полша да напусне Европейски Съюз, в случай че престане да бъде чист бенефициент на еврофондове, напомня "Политико ".

Предизвикателството, пред което се изправя Европейски Съюз, предприемайки наказателна процедура против Полша поради властническия й уклон, беше очебийно и при поемането от България на европейското председателство, отбелязва в. "Файненшъл таймс ".

Британският всекидневник цитира думите на българския министър председател, съгласно който би било "опасен казус " страните членки да гласоподават дали Полша е рискувала да извърши съществено нарушаване на нормите на върховенството на закона. Ако би трябвало да гласуваме, ще имаме безсънни нощи по какъв начин да гласуваме. Надявам се да не се постанова да вършим това, сподели Борисов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР