От 1 януари 2025 г. влизаме в Еврозоната, убеден е

...
От 1 януари 2025 г. влизаме в Еврозоната, убеден е
Коментари Харесай

Керемедчиев: Не влезем ли в Еврозоната до юли 2025 г., няма да стане поне до 2027 г.

От 1 януари 2025 година влизаме в Еврозоната, уверен е финансовият министър Асен Василев. 

" Това е повече политическо в сравнение с практическо решение. Видя се, че европейските институции не са склонни да си затворят очите за някои нередности, има опция за датата, само че би трябвало да е политическо стъкмистиката играе и в европейските институции. Да, България дава отговор на всички критерии без един - инфлацията, два пъти по-висока от заложената е ", разяснява някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той напомни, че Европейска комисия прави отчет на всеки две години, идващият за България ще е през май-юни, само че и всяка страна може да изиска спомагателен отчет когато и да е. упованията му са тогава инфлацията да е към момента висока.

" Започнахме на 12, завършихме на 8,7%, само че няма да стигнем до 4. Ако желаяме втори отчет за България за декември, тогава Европейска комисия като направи втори отчет и ще вземе различен интервал за пресмятане, тогава би трябвало да е по-ниска в България, а в Еврозоната да е по-висока ", посочи Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър уточни като неправилно разноговоренето на Асен Василев и премиера по отношение на датата на приемане на еврото:  " Като се върна от Давос министър председателят стартира да приказва за юли 2025 година, очевидно ни приготвя за други периоди. Юли последваща година ще има по-реално доближаване на инфлационните показатели. Това разминаване в говоренето не е положително, значимо е влизането на България в Шенген, само че по-важно е влизането ни в Еврозоната. Чуждестранните бизнеси гледат към България. "

По думите му България няма да бъде подмината от повишаване на инфлацията, каквото се случва в Европа, поради войните, които се водят и блокирането на значими транспортни пътища. 

" Ако до края на годината или средата на 2025 година не влезем в еврозоната заради напълно политически аргументи, това се отсрочва напред във времето, даже 2027 година за мен е оптимистична дата ", предвижда Керемедчиев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР